Van elektrische heftrucks tot de juiste heftruckbanden: zet veiligheid en duurzaamheid voorop

Ergonomie op de werkvloer

Duurzaamheid komt voor in vele gedaantes en zou een aandachtspunt moeten zijn in alle lagen van de onderneming. Ook intern transport speelt een niet onbelangrijke rol in duurzaam ondernemen. In dit artikel gaan we dieper in op de keuze voor een duurzame vloot, bespreken we of je al dan niet met een heftruck op de openbare weg mag én wat je kunt doen om de veiligheid van je chauffeurs te verbeteren. Dan hebben we het niet alleen over gordels, maar zelfs over heftruckbanden, omdat die de stabiliteit bepalen. Ontdek er alles over!

Elektrische heftrucks in een duurzame vloot

Hoe je een duurzame vloot kunt uitbouwen en zo je ‘carbon footprint’ verkleinen? Neem je brandstof- of stroomverbruik kritisch onder de loep, en vergeet niet om ook de uitstoot van schadelijke stoffen in kaart te brengen.

  • Wat het stroomverbruik van een heftruck betreft, gaat gemiddeld 24% naar het rijden zelf. Heffen is goed voor 31% van het verbruik, terwijl sturen en de stroomvoorziening voor apparatuur aan boord zo’n 5% van het totale energieverbruik uitmaken.

  • Om vervolgens de emissie te kennen, check je het best de technische specificaties van de machines. Die vermelden meestal het brandstof- of stroomverbruik. Is dat niet het geval, dan vraag je die informatie het best op bij de fabrikant. Voor de berekening hanteer je de volgende formule: één kWh elektriciteit is gelijk aan 0,455 kilogram CO2 per uur, en een liter diesel betekent 3,135 kilogram CO2 per uur.

  • Voor een elektrische heftruck moet je het verbruik met de factor 1,6 vermenigvuldigen, wat een minpunt lijkt, maar dan nóg is de carbon footprint per uur van een elektrische heftruck kleiner! Een elektrische heftruck is dus een slimme keuze.

  • Bovendien moet een elektrische heftruck niet onderdoen qua productiviteit: elektrische trucks zijn zelfs een fractie productiever dan hun tegenhangers op diesel en lpg.

Bang dat je met een elektrische heftruck veel tijd gaat verliezen door batterijwissels? Dat is nergens voor nodig, want met een op het werk aangepaste tractiebatterij kun je een dag werken zonder batterijwissel. Als je bovendien met reservebatterijen werkt, die kunnen laden terwijl er andere batterijen in gebruik zijn, dan hoef je nooit last te hebben van downtime. Geen reservebatterijen? Dan moet je je accu’s ’s nachts opladen om een optimale rotatie te garanderen. Wordt er in ploegen gewerkt, en is er dus op elk moment toezicht, dan vormt dat nachtelijk laden geen enkel probleem. Laad je de batterij van je elektrische heftruck buiten de uren op? Doe dat dan in een lege, afzonderlijke en goed geventileerde ruimte die voorzien is van een rookmelder. Brand is namelijk altijd een risico bij acculaden. Zet je batterij bovendien minstens een halve meter van de grond. Zo vermijd je brand door stof.

Mag een heftruck eigenlijk op de openbare weg?

Met de heftruck via de openbare weg van het ene magazijn naar het andere rijden: mag dat nu eigenlijk? Ja, maar je moet wel:

  • Een nummerplaat aanbrengen of toestemming vragen aan de politie

  • Een verzekering BA aanvragen als je een nummerplaat hebt (zonder nummerplaat is dit niet verplicht, maar het is natuurlijk nog altijd het slimst om die situatie op te laten nemen in je verzekering arbeidsongevallen)

  • Een rijbewijs B hebben, want je begeeft je op de openbare weg met een voertuig. Ben je op weg met een truck waarvan het maximaal toegelaten gewicht boven de 3,5 ton ligt, dan moet je zelfs een rijbewijs C1 op zak hebben

  • Zorgen dat je heftruck voorzien is van de juiste lichten en reflectoren, meer bepaald: twee lampen vooraan, richtingaanwijzers voor- en achteraan, waarschuwingslichten, twee achterlichten, twee remlichten en twee reflectoren

Safety first: van gordels tot heftruckbanden

Een duurzame vloot met elektrische heftrucks is één ding, maar de veiligheid van je chauffeurs verdient uiteraard evengoed de nodige aandacht. Hoe je hen zoal kunt beschermen?

  • Voorzie rond de heftruck een beschermende constructie die verhindert dat het transportmiddel meer dan een kwartslag kan kantelen, of die garandeert dat er rond de chauffeurs voldoende ruimte vrij blijft – zelfs wanneer het interne transportmiddel meer dan een kwartslag kantelt

  • Bevestig op elke plaats een hulpmiddel waarmee chauffeurs zich kunnen vastzetten, zoals een gordel

Als je aan veilig werken met een heftruck denkt, dan ben je wellicht niet meteen bezig met de banden. Toch zou dat eigenlijk wel moeten. De belasting van de banden heeft namelijk een belangrijke invloed op de stabiliteit van de heftruck. De maximale belasting wordt bepaald door het eigen gewicht van de truck, het gewicht van de werklast, de specifieke bedrijfssituatie (bijvoorbeeld slechte versus goede vloeren) en verschillen qua type band:

  • Een luchtband heeft een groot veercomfort, maar is minder stabiel

  • Een volrubberband (gevuld met een soepele rubbersoort) bestaat in heel wat kwaliteitsklassen, van hard naar zeer soepel

  • Een massieve band biedt geen veercomfort en is dus niet geschikt om te gebruiken op ongelijke vloeren of bestrating

Meer weten over de verduurzaming van je vloot of over hulpmiddelen om de veiligheid van je chauffeurs te verbeteren? Lees dan zeker onze andere blogs over intern transport.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels