Spier- en skeletaandoeningen: dé gezondheidsklacht op de werkvloer

Ergonomie op de werkvloer

Spier- en skeletaandoeningen maken maar liefst 9 van de 10 beroepsziekten uit, en komen vooral voor in de rug, nek, schouders en armen, en soms in de benen. Veel mensen denken dat het tillen van zware voorwerpen de enige oorzaak is van SSA’s. Maar dat klopt niet helemaal, waardoor andere boosdoeners vaak onder de radar blijven. SSA’s worden namelijk evengoed veroorzaakt door repetitieve handelingen of verkeerde handelingen. Dat daar iets aan gedaan moet worden, staat buiten kijf. We zetten enkele broodnodige preventietips op een rijtje.

Een mentaliteitsverandering nodig

Om de opmars van SSA te stoppen, is een mentaliteitsverandering nodig. Want alle wettelijke inspanningen ten spijt – de voorwaarden voor optimale werkomstandigheden worden immers steeds beter omschreven – is het aantal SSA’s de laatste tien jaar met maar liefst 60% gestegen. Een schrijnend percentage, zeker als je weet dat 45% van dit soort aandoeningen tot permanente werkonbekwaamheid leidt.

Met de volgende basismaatregelen kom je al een heel eind:

Extra aandacht voor de industrie

Sectoren als de voedingsindustrie, de distributie, openbare werken en de automotive sector worden het zwaarst getroffen, met elk jaar heel wat ziektedagen veroorzaakt door SSA’s. Werknemers kampen vooral met klachten aan de polsen, schouders en ellebogen. Hoewel deze klachten vroeger werden afgeschilderd als ‘part of the job’ zijn ze tegenwoordig het onderwerp van heel wat onderzoek en wetenschappelijke innovaties. Veel SSA’s zijn namelijk te voorkomen met de juiste gewoontes en hulpmiddelen, onder meer door werkposten aan te passen aan de lichaamsbouw van de werknemers die eraan staan, of ervoor te zorgen dat ze niet te diep moeten buigen of te ver moeten reiken.

Hulp nodig om SSA’s op jouw bedrijf de kop in de drukken en voor een echt ergonomische werkplek te zorgen? Vraag de medewerkers van onze helpdesk gerust om raad.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 januari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels