Reachtruck: 4 tech-tips om veiliger te werken

Ergonomie op de werkvloer

Veilig werken met een reachtruck begint natuurlijk bij het (rij)gedrag van de chauffeurs. Het loont werkelijk de moeite om bewustwording te creëren en je chauffeurs te informeren over de mogelijke gevaren, het belang van veiligheid en van verantwoord rijgedrag. Maar dat betekent niet dat je ze verder geen handje kunt helpen, bijvoorbeeld door ze technische hulpmiddelen aan te reiken. We stellen de handigste hier aan je voor!

1.    Schoksensoren voor je reachtrucks

Door schoksensoren te monteren op de reachtrucks kun je het rijgedrag van de reachtruckchauffeurs monitoren. Het systeem registreert alle onnatuurlijke schokken en stuurt data over onder meer de rijsnelheid door naar het fleetmanagementsysteem. Onverantwoord gedrag valt dan meteen (en objectief) op, wat een aanleiding kan zijn om de chauffeur erop aan te spreken. In het ergste geval kun je de reachtruck laten stilvallen zodra het systeem een bepaald aantal schokken heeft geregistreerd. Deze werkwijze getuigt uiteraard van weinig vertrouwen in je chauffeurs, dus het spreekt voor zich dat ze alleen in uitzonderlijke gevallen aangewezen is.

2.    Toegang tot de reachtruck beperken

In artikel IV.3-7 van de codex welzijn op het werk staat: “mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen”. Dit betekent dat onbevoegden geen toegang mogen hebben tot je reachtrucks. Om de veiligheid op dit vlak voor 200% te garanderen, kun je een autorisatie instellen, zodat alleen chauffeurs met hun persoonlijke code de machine kunnen starten.

Voordat de reachtruck start, kun je de chauffeur eventueel verplichten enkele checks uit te voeren via een vragensysteem waarop hij moet doorklikken. De kans dat hij een defect over het hoofd ziet, is veel kleiner als hij pas kan starten nadat hij alle aandachtspunten verplicht heeft overlopen.

3.    (Automatische) snelheidsbeperking: check

Ten derde bestaan er reachtrucks waarop je een maximumsnelheid kunt instellen – net zoals bepaalde wagens uitgerust zijn met een ‘speed limiter’. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is het misschien een optie om sensoren te installeren en gevaarlijke zones in te stellen. Met dit systeem past de truck zijn rijsnelheid automatisch aan zodra hij in het afgebakende gebied komt – denk aan een zone waar veel voetgangers zijn of waar in het algemeen veel passage is.

4.    S.O.S. bijna-botsing!

Met een zogenaamd real-time locating system bepaal je tot slot de live positie van trucks en voetgangers in het magazijn door middel van tags. Als twee ‘objecten’ in elkaars buurt dreigen te komen, slaat het systeem alarm met licht en geluid. Dit is natuurlijk een belangrijk hulpmiddel om botsingen te vermijden.

Meer weten over veiligheid? Lees dan ook onze andere blogs over dit onderwerp of contacteer de helpdesk!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 april 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels