Kies de juiste wielen

Ergonomie op de werkvloer

Over het algemeen is een hard wiel geschikt voor zachte vloeren en een zacht wiel voor harde vloeren. Dat kan er voor zorgen dat u bij aankoop van een bureaustoel, een aanvullende wielenset nodig heeft, afhankelijk van de ondergrond waarop u de stoel gebruikt. Dat geldt niet alleen bij bureaustoelen, maar voor alles dat op wieltjes loopt.

Draagvermogen

De meeste wagens en karretjes verdelen de lading over 4 wielen. Bij het rijden over obstakels en drempels, zullen niet alle wielen contact met de ondergrond houden en bepaalt het type lading ook eveneens het draagvermogen per wiel.

Vaste lading op egale ondergrond

Draagvermogen per wiel = gewicht van de kar + gewicht van de lading                                                                 3

Vloeibare lading of oneffen ondergrond

Draagvermogen per wiel = gewicht van de kar + gewicht van de lading                                                                 2

Berijdbaar oppervlak

Wanneer u te maken hebt met een gevoelig vloeroppervlak, bijvoorbeeld parket of tegels, dan zijn vooral de meer elastische wielen  zoals rubber zeer geschikt. Om het strepen van zwart rubber te vermijden, zijn ook grijze uitvoeringen verkrijgbaar; deze laten geen sporen na!

Bij een slechte, oneffen vloer kan daarnaast voor een grotere wieldiameter worden gekozen met een hogere draagkracht of een wiel met luchtbanden dat ook zeer geschikt is voor buitengebruik.

Wanneer de ondergrond veel trillingen of stootbelasting geeft, kies dan voor een zwaarder wiel  en zwaardere zwenk- en bokgaffels dan in eerste instantie het draagvermogen aangeeft.

Incidenteel gebruik

Als het rollend materiaal incidenteel gebruikt wordt en de wielen daardoor weinig rollen, kan het loopvlak afvlakken. Kies in dat geval voor een wiel met een wat harder oppervlak.

Omgeving van het gebruik

Wielen zijn vrijwel allemaal geschikt om op vochtige of natte ondergronden te rijden. Echter bij permanente vochtige omstandigheden waarbij de wielen nagenoeg niet meer de tijd krijgen om op te drogen, is het verstandig om voor wielen te kiezen met hechting en kern uit Rvs. Dat geldt ook voor omgevingen waarbij schoonmaakmiddelen en zuren worden toegepast.

Bij omgevingen waarin elektrische apparaten staan opgesteld, zoals de chemische en farmaceutische industrie, maar denk ook aan ziekenhuizen, zijn antistatische- ofwel elektrisch geleidende wielen de meest ideale oplossing.

In ons uitgebreide assortiment wielen vind je zeker het wiel dat je zoekt. Advies nodig voor je intern transport? Contacteer vrijblijvend de Manutan helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 mei 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels