Ergonomie op het werk: voorkom KANS door tabletgebruik

Ergonomie op de werkvloer

Onjuist gebruik van de tablet kan tot zeer pijnlijke fysieke klachten leiden, ook wel bekend als de zogenaamde KANS-klachten. KANS staat voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders en komt steeds meer voor. Niet enkel een verkeerde zithouding achter de computer is hier de schuldige, maar ook verkeerd tabletgebruik. Tijd dus voor actie met onze tips voor een ergonomische werkhouding bij het werken met een tablet.

Het wel en wee van ergonomie op het werk

Zitten wordt ook wel genoemd als het nieuwe roken. Niet erg handig aangezien we met zijn allen dagelijks massaal urenlang achter de computer zitten. Door ergonomisch werken met de desktop zijn KANS-klachten de afgelopen jaren afgenomen. De verwachting is dat het ziekteverzuim door het gebruik van tablets op de werkvloer echter weer zal toenemen.

Sinds de introductie in 2010 is de tablet als mobiel apparaat dan ook met een stevige opmars bezig. Sterker nog, in 2016 is het aantal verkochte tablets met een aantal van 468 miljoen waarschijnlijk verdubbeld. Een trend die je ook op de werkvloer terug ziet door steeds meer bedrijven die tablets aanschaffen voor medewerkers.

Klachten door verkeerd gebruik tablet

Vooral zakelijke gebruikers op de werkvloer lopen risico op een tablet-nek, een iPad-schouder of een smartphone-pols. Ook op de werkvloer vervangen deze apparaten namelijk steeds meer de traditionele desktop doordat ze steeds meer kunnen. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig overal bereik en ben je ook na je werk ongemerkt langer online. Nog even snel in de trein of thuis doorwerken is daardoor verleidelijk.

In veel gevallen schiet de ergonomische zithouding er bij tabletgebruik bij in. Een tablet ligt vaak op de schoot of op een bureau en ook de smartphone houden we ter hoogte van de buik. Daardoor maakt de nek een extreme buiging naar voren. De nekspieren en nekgewrichten staan hierdoor constant onder spanning en kunnen door overbelasting tot bijvoorbeeld de volgende klachten leiden:

  • Nekklachten en slijtage van de nekwervels;

  • Verstijfde en verkorte nekspieren die het vermogen om het hoofd te draaien verminderen;

  • Hoofdpijn;

  • Het minder goed bewegen van de kaak

4 tips voor juist gebruik van de tablet

Om nek- en schouderklachten te voorkomen (en een ergonomische werkhouding te bevorderen) geven we hieronder 4 tips voor juist tabletgebruik:

  • Gebruik een tabletstandaard om de kijkhoek te verbeteren;

  • Vermijd een sterke buiging van de nek;

  • Gebruik eventueel de onderarm ter ondersteuning van de hand;

  • Gebruik voor het typen van langere teksten de spraakfunctie van je tablet of een toetsenbord.

Verminder KANS-klachten met ergonomische accessoires

Voor desktop- en laptopgebruikers zijn diverse ergonomische hulpmiddelen zoals monitorstandaards, laptophouders, concepthouders, toetsenborden en muizen op de markt verkrijgbaar. Maar wist je dat er ook verschillende ergonomische tabletaccessoires verkrijgbaar zijn om de klachten voor te zijn?  Zo verklein je de kans op de beruchte KANS-klachten en voel jij je beter.

Wil je meer weten over juist gebruik van een tablet? Contacteer onze helpdesk voor een vrijblijvend advies. Wij helpen je graag verder.

Andere artikelen over ergonomie op het werk:

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 31 januari 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels