Ergonomie op de productieafdeling: de aandachtspunten

Ergonomie op de werkvloer

Op productieafdelingen werken mensen en machines nauw samen. Vandaag gaat er dankzij de opkomst van lean management heel wat aandacht naar het optimaliseren van die samenwerking. Daardoor kan de productie namelijk opgedreven worden en efficiënter verlopen. Maar omdat ergonomie daarbij nog lang niet altijd op het voorplan staat, halen we hier enkele aandachtspunten aan!

Belang van ergonomie op de productieafdeling

Waarom ergonomie hoger op het prioriteitenlijstje moet komen? Bedrijven met weinig of geen aandacht voor een ergonomische werkomgeving, ondervinden algauw (meer) last van:

  • productiviteitsdaling,

  • ziekteverzuim,

  • klachten op de werkvloer,

  • ongelukken,

  • werknemers die zelf met oplossingen of hulpmiddeltjes komen om comfortabeler te werken

Klinkt dit herkenbaar? Dan is het hoog tijd om maatregelen te treffen.

Werkposten aanpassen

Licht werk op de productieafdeling – dat wil zeggen: werken met kleine of lichte voorwerpen – gebeurt bij voorkeur zittend. Langdurig zitten is echter evenmin gezond, dus met een zit-sta-werkplek vang je twee vliegen in één klap.

Mobiel werk en zwaar werk gebeurt dan weer bij voorkeur rechtstaand. Qua tafelhoogte is de ellebooghoogte ideaal, maar daarnaast bepalen onder meer de hoogte van de voorwerpen waarmee je werkt hoe hoog je werktafel eigenlijk moet zijn. Idealiter introduceer je stoelen en tafels die verstelbaar zijn in hoogte. Dat moedigt werknemers bovendien aan om af te wisselen tussen staan en zitten. Bij langdurig staan, zijn antivermoeidheidsmatten dan weer een must.

Hulpmiddelen om ergonomisch te werken

Een ergonomische werkpost op een productieafdeling is een werkpost waarin een werknemer, om te beginnen, zo weinig mogelijk hoeft te tillen. Daarom zijn hulpmiddelen zoals een rollenbaan onontbeerlijk. Is tillen toch niet te vermijden? Beperk dan de last zo veel mogelijk. De Europese normen schrijven een maximumgewicht voor van 25 kilogram, tenminste als de omstandigheden ideaal zijn (het gewicht moet bijvoorbeeld een goede grip hebben en getild kunnen worden zonder de rug te draaien).

Ergonomische vervoersmiddelen om lasten te verplaatsen, helpen om het lichaam zo min mogelijk te belasten. Verder zijn er hefsystemen met zuignappen op de markt om te helpen tillen. Daarnaast bestaat er gereedschap met ergonomische grip, waardoor werknemers minder druk moeten uitoefenen met hun arm en hand, zoals ergonomische schroevendraaiers. Of wat dacht je van een pneumatische tacker zonder terugslag, zodat je problemen in armen en handen voor kunt blijven? Ontstaan er onverhoopt toch blessures of wil je lichamelijke letsels geen kans geven, dan kun je (preventief) je toevlucht nemen tot ondersteunende gewrichtshulpmiddelen.

Nog tips nodig om de ergonomie op je productieafdeling te verbeteren? De medewerkers van onze helpdesk weten raad!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 januari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels