‘s Zomers minder energie verbruiken: toptips voor je bedrijf

Een duurzame werkplek

Daar is de zon, daar is het mooie weer! Jaar na jaar kijken we reikhalzend uit naar de zomer, ondanks de warmte en de droge lucht die erbij komen kijken. Het zijn ook net die elementen die het energieverbruik van bedrijven de hoogte in jagen. Want airco’s en andere elektrische toestellen moeten dan harder werken om de werkomgeving aangenaam te houden. Dat is niet alleen slecht nieuws voor je energiefactuur, ook voor Moeder Natuur. Maar hoe bespaar je tijdens de zomer het best energie in je bedrijf? In dit artikel geven we je graag vijf praktische tips om je verbruik en je energiefactuur naar beneden te halen.

Minder energie verbruiken in de zomer? Toptips voor je bedrijf

Kies voor energie-efficiënte apparaten

Energie-efficiënte apparaten zijn de doeltreffendste oplossing om ‘s zomers minder energie te verbruiken op het werk. Wil je graag weten of een toestel energiezuinig is? Kijk dan naar onderstaande kenmerken.

Het energielabel: net zoals bij huishoudelijke toestellen vind je ook op veel bedrijfsapparatuur een energielabel. Daaraan zie je tot welke categorie je printers, kopieerapparaten, scanners ... behoren.

Kwaliteitslabels: labels zoals ‘Energy Star’ of ‘NF Environnement’ verzekeren dat je apparaat voldoet aan bepaalde kwaliteits- en energiecriteria.

De technische kenmerken vertellen je eveneens meer over het energieverbruik van je toestel.

Ook lampen vervangen is een gemakkelijke manier om wat energie te besparen op het werk. Kies daarom altijd voor energiezuinige verlichting met leds of compacte buislampen. Die zijn namelijk veel duurzamer en zuiniger dan gloeilampen.

Gebruik je IT-uitrusting optimaal

Je stroomverbruik hangt in grote mate af van je elektronische apparatuur, zeker in de zomer. Dat is eens te meer zo bij bedrijven in de dienstensector, die voornamelijk op hun IT-uitrusting vertrouwen. Hoe kunnen zulke bedrijven minder energie verbruiken?

Besparen op je energiefactuur doe je eerst en vooral door je gezond verstand te gebruiken: schakel gewoon alle apparaten uit die niet worden gebruikt. Zet computerschermen die even niet worden gebruikt bijvoorbeeld in de slaapstand.

Nog een manier om energie te besparen is je IT-toestellen vernieuwen: hoe ouder een computer, hoe trager hij werkt en hoe meer elektriciteit hij verbruikt.

Niet alle sectoren hebben trouwens even snel nieuwe apparatuur nodig. Zet jouw bedrijf vooral in op digitale activiteiten? Vernieuw je computers dan zeker elke drie tot vier jaar. In andere sectoren kun je gerust vijf jaar wachten.

En last but not least: ook door het aantal printers op kantoor te beperken, zal je energiefactuur zienderogen dalen.

Spring slimmer om met je gebouwen en verbruik minder stroom

Door je gebouwen optimaal te beheren, zal je bedrijf ook energie besparen. Zo raden we je aan om in de zomer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht. Is het erg warm op je werkplek? Sluit dan de ramen en de deuren. Zo voorkom je dat de warmte van buiten binnendringt.

Blijft de temperatuur daarentegen mild? Zet dan niet gewoon de airco aan, maar open de ramen om wat frisse lucht naar binnen te halen. Op die manier daalt je energieverbruik aanzienlijk. Bovendien help je Moeder Natuur er een handje mee.

Door dit soort goede gewoontes te combineren met technologische oplossingen kunnen bedrijven hun energieprestaties perfect optimaliseren. Een slimme thermostaat kan de temperatuur in de gebouwen bijvoorbeeld automatisch aanpassen aan het aantal aanwezige medewerkers en hun werkroosters.

Met aanwezigheidssensoren stem je de temperatuur af op de aan- of afwezigheid van je medewerkers. Stel je apparaten trouwens het best als volgt in:

 • 19 °C in ruimtes die in gebruik zijn;

 • 16 °C in ruimtes waar niemand is;

 • 8 °C in ruimtes die langer dan twee dagen niet gebruikt worden.

Met deze toestellen voorkom je dat lege ruimtes onnodig worden gekoeld en bespaar je dus energie.

De zomer is ook het pollenseizoen, wat een probleem kan zijn voor medewerkers met allergieën. Om hen een hele dag lang in alle comfort te laten werken, kan je bedrijf luchtreinigers installeren. Dit soort luchtbehandelingsapparaten verwijderen alle mogelijke sporen van allergenen.

Wijs je medewerkers op hun energieverbruik

Om nog meer elektriciteit te besparen, zul je je werknemers moeten wijzen op hun energieverbruik. Zo moedig je hen aan om de juiste gewoontes aan te nemen. Zet bijvoorbeeld een interne communicatiecampagne op poten met:

 • affiches met praktische tips;

 • informatieve e-mails;

 • opleidingen in milieuvriendelijkheid.

Hoe bespaar je gemakkelijk energie in je bedrijf? Deze eenvoudige tips kunnen je medewerkers toepassen gedurende de werkdag:

 • Doe het licht uit als je een ruimte verlaat.

 • Laat je computer automatisch in de slaapstand gaan wanneer je hem meer dan vijf minuten lang niet gebruikt.

 • Druk alleen de documenten af die je écht nodig hebt.

 • Zet je computer aan het einde van je werkdag uit.

 • Sluit de deuren van ruimtes met airconditioning.

 • enz.

Al die reflexen verkleinen de ecologische voetafdruk van je bedrijf en besparen aanzienlijk wat energie.

Betrek je medewerkers trouwens ook bij de optimalisatie van het elektriciteitsverbruik. Laat hen weten dat ze het gerust mogen melden wanneer een apparaat slecht functioneert of wanneer er problemen zijn met de temperatuurregeling.

Voer een energie-audit uit

Uit een energie-audit leid je makkelijk af hoe je gebouw presteert op energievlak en wat er beter kan. Zo krijg je een idee van welke ingrepen nodig zijn of hoe je elektriciteit kunt besparen. Beschikt je bedrijf over groene ruimtes? Dan kan de auditor je bijvoorbeeld het volgende aanraden:

 • Planten die zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat. Die hebben namelijk minder water nodig, waardoor het energieverbruik voor het onderhoud van deze ruimtes beperkt blijft.

 • Efficiënte sproeisystemen, zoals sproeiers met een laag debiet. Zo beperk je de energiekosten voor het oppompen van water.

 • Schaduwstructuren. Die verminderen de directe blootstelling aan zonlicht en dus ook de koelingsbehoefte van je gebouw.

Dit zijn al onze tips om energie te besparen in je bedrijf. Door ons advies op te volgen, ga je verstandig en duurzaam om met elektriciteit. Zo bespaar je op verantwoorde wijze energie op de lange termijn.

Wil je graag nog een stapje verder gaan? Download onze whitepaper ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven’.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 mei 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels