Ons advies voor energie-efficiënt telewerken

Een duurzame werkplek

Aangezien de oorlog in Oekraïne grote gevolgen heeft voor de energievoorziening (hogere prijzen, risico’s op onderbrekingen), leveren heel wat landen meer inspanningen om energie te besparen. De opmars van telewerken helpt alvast om zuiniger om te springen met energie, maar om het effect daarvan te maximaliseren moeten bedrijven en werknemers een aantal ecologische gewoonten aannemen.

Energie besparen: maatregelen voor telewerkers

Thuiswerk is een uitstekende manier om de ecologische voetafdruk van een bedrijf te verkleinen. Al is dat natuurlijk contraproductief wanneer het persoonlijke energieverbruik van de werknemers daardoor de hoogte in schiet. Het is dus essentieel om hen bewust te maken van de uitdagingen van de energietransitie. Door milieuvriendelijke gewoonten aan te nemen, kunnen ze geld besparen en bijdragen tot de wereldwijde vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide.

 

Professionele verplaatsingen

Door de COVID-19-pandemie moesten veel werknemers van thuis uit werken. Daardoor is de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ongeveer 2,4 miljard ton gedaald. Maar tegen eind 2021 waren die emissies al weer opgelopen tot 36,3 miljard ton, het hoogste niveau ooit gemeten. In dat licht kan een algemene thuiswerkregeling dus een doeltreffende oplossing zijn.

Als we zuiniger willen omspringen met energie, moeten we ook stilstaan bij de manier waarop we ons verplaatsen. Zo zijn er tal van alternatieven voor de auto voor wie milieuvriendelijker van A naar B wil geraken voor het werk: te voet, de fiets, het openbaar vervoer of carpoolen.

 

Stroomverbruik

Elektriciteit is een van de posten waarop je het makkelijkst bezuinigt. Dit zijn enkele eenvoudige ingrepen om je stroomfactuur te verlagen deze winter:

 • Schakel ongebruikte apparaten uit en trek de stekker uit.

 • Onderhoud elektrische apparatuur regelmatig.

 • Kies natuurlijk licht boven kunstlicht.

 • Kies voor lichtgekleurde muren, want die weerkaatsen het licht beter.

 • Doe het licht uit als je een kamer verlaat.

Wist je trouwens dat werken bij het licht van een bureaulamp een goede zaak is voor je ogen? Een lamp van 4 tot 5 watt van energieklasse A++ is een zuinige keuze en biedt voldoende licht om te werken.

 

Verwarming

Door de verwarming één graad lager te zetten bespaar je 7% energie. Om thuis of op kantoor energiezuinig te werken, staat de thermostaat het best op 19 °C. Maar hoe hou je bij telewerken de koude buiten zonder de verwarming hoger te zetten? De beste techniek is om verschillende laagjes te dragen en te kiezen voor kwalitatieve kleding die beschermt tegen de koude. Het is ook belangrijk om regelmatig op te staan, je uit te rekken en te bewegen.

Het verwarmingssysteem van een gezinswoning is soms minder efficiënt dan dat op kantoor, waardoor er extra isolatie nodig is. Bedrijven die telewerk invoeren moeten daarmee rekening houden. Het kan dus verstandig zijn om in de zomer de voorkeur te geven aan telewerk en in de winter aan kantoorwerk.

 

Digitale koolstofvoetafdruk

Hoe zit het met het energieverbruik van digitale apparaten? Door de opmars van telewerken zit online vergaderen in de lift. En om energie-efficiënt te zijn, moet je natuurlijk ook de energiezuinigste tools gebruiken. Videostreaming verbruikt bijvoorbeeld enorm veel energie. Een mogelijke oplossing is om zoveel mogelijk voor vergaderingen met alleen geluid te kiezen.

Een e-mail van 1 MB verbruikt evenveel als een gloeilamp van 60 watt 25 minuten laten branden. Enkele ecologisch verantwoorde gewoonten die je makkelijk kunt invoeren zijn chatprogramma’s gebruiken, bijlagen verkleinen en je inbox regelmatig opruimen. Al zullen de werknemers het resultaat daarvan natuurlijk niet zien op hun persoonlijke elektriciteitsrekening, want die ingrepen helpen vooral het verbruik van de servers terug te dringen.

Op individueel niveau kun je geld besparen door verstandig om te gaan met digitale apparaten. Enkele tips voor energiebewuste werknemers:

 • Gebruik altijd de energiebesparingsmodus.

 • Schakel functies uit als je ze niet gebruikt (gps, wifi, bluetooth, etc.).

 • Verminder de helderheid van je schermen.

 • Verlaag het volume van je apparaten.

 • Schakel randapparatuur uit wanneer je ze niet gebruikt (printer, luidsprekers, etc.).

 • Zet je computer op slaapstand als je hem niet gebruikt.

 • Laat je scherm vanzelf uitschakelen als je het 20 minuten niet gebruikt.

 • Schakel de internetmodem ‘s nachts uit of trek de stekker uit.

 • Gebruik stekkerdozen met een aan-uitknop of standby killer.

Randapparatuur verbruikt veel stroom. Door deze tips toe te passen in je dagelijkse leven kun je het energieverbruik van je computer met de helft verminderen.

 

Energie-efficiënt telewerken: maatregelen voor bedrijven

Om telewerken zo energiezuinig mogelijk te organiseren in jouw bedrijf, kun je een energie-efficiëntieplanopstellen met concrete doelen. Met deze drie tips voor energie-efficiënt telewerken kom je al een heel eind.

 

Kies voor vaste telewerkdagen

Kun je de telewerkdagen van je werknemers spreiden over de week of kies je beter voor een of meerdere vaste telewerkdagen? Op het gebied van energieverbruik is die laatste optie alleszins de efficiëntste. Door vaste telewerkdagen in te lassen maximaliseer je de energiebesparing van het bedrijf. En welke dag dan? Door sommige gebouwen vrijdag al te sluiten, kun je de verwarmingskosten in de winter aanzienlijk verlagen.

 

Richt je kantoren anders in

Een belangrijk onderdeel van het energie-efficiëntieplan is analyseren hoe de ruimte wordt gebruikt. Door de toename van telewerk is de bezetting in kantoren veel lager. In dat geval kun je energie besparen door de werkplek te organiseren als een flexkantoor. Dat betekent dat er minder werkplekken zijn dan werknemers. Je hebt dan geen vast bureau meer, maar zoekt een plekje uit op kantoor op de dagen dat je niet thuis werkt. Op die manier kunnen bedrijven hun kantoren verkleinen en de kosten van verwarming en airconditioning verlagen.

 

Moedig telewerken aan

Je werknemers staan misschien niet te springen om te telewerken vanwege de impact op hun persoonlijke energiefactuur en werkcomfort. Met een telewerkvergoeding kunnen ze dat extra energieverbruik compenseren. Besteed ook voldoende aandacht aan de uitrusting van de thuiswerkplek en bekijk wat je kunt aanbieden op het gebied van milieuvriendelijk ergonomisch materiaal.

Telewerken alleen is dus niet voldoende voor een doeltreffend energie-efficiëntieplan. Door dagelijks ecologisch verantwoorde maatregelen te nemen, kunnen bedrijven en werknemers geld besparen en tegelijkertijd het milieu helpen te beschermen. Benieuwd hoe je nog meer kunt inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen?

 

Ontdek onze tips en adviezen in onze whitepaper ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid ondernemen: de sleutels tot een geslaagde MVO-strategie’.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 januari 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels