Green Supply Chain: hoe verklein je de impact van de supply chain op het milieu?

Een duurzame werkplek

In de supply chain circuleren goederen op grote schaal en worden bestellingen over lange afstanden vervoerd van de leverancier naar de opdrachtgever. Dat alles weegt zwaar door op het milieu. Gelukkig bestaan er oplossingen voor bedrijven die hun koolstofvoetafdruk willen verkleinen en hun milieu-impact beperkt willen houden.Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de belangrijkste voorwaarde voor groene logistiek is dat de hele supplychain milieubewust gaat werken. Met andere woorden: milieubewustzijn en aandacht voor de klimaatverandering moeten in elke schakel van de keten worden geïntegreerd.

Een Green Supply Chain implementeren

Als een bedrijf een Green Supply Chain wil implementeren, is het essentieel dat de hele onderneming van het project overtuigd is en er met volle moed aan meewerkt. Alleen met een globale aanpak kun je immers resultaten verzekeren op lange termijn. Van verpakking tot levering, van magazijnorganisatie tot de optimalisatie van transport en distributie: elke stap moet onder de loep worden genomen om de milieuvoetafdruk van de logistiek op elk mogelijk vlak te verkleinen. In dat kader is de implementatie van een methode die gebaseerd is op ‘lean logistics’, waarbij permanent leren en continue verbetering centraal staan, fundamenteel. Zo’n strategie stelt je in staat om je logistieke processen meer agile te maken en je goederenstromen efficiënter te organiseren.

In veel opzichten is de zoektocht naar manieren om de prestaties van een bedrijf te verbeteren een goede zaak voor de planeet. Elke bron van verspilling opsporen en aanpakken, pickingfouten voorkomen, geen producten onnodig in voorraad houden, … Er zijn tal van inspanningen die je supply chain kan leveren om minder afval te produceren, minder te vervuilen, minder energie te verbruiken én minder CO2 uit te stoten.

Een duurzaam aankoopbeleid uitwerken

De logistieke keten is de spil die de stroom van bestellingen en leveringen in beweging houdt. Dat die keten nauw verbonden is met de aankoopafdeling, spreekt dus voor zich. En het spreekt ook voor zich dat de implementatie van een duurzaam aankoopbeleid een positieve invloed heeft op de milieu-impact van je supply chain.

Een duurzaam aankoopbeleid steunt de circulaire economie waarbij ecologisch ontwerp, hergebruik en recyclage centraal staan, en bovendien spoort het de aankopers aan om de voorkeur te geven aan lokale producenten en om producten via de korte keten aan te kopen. Want hoe korter de afstand, hoe kleiner de gegenereerde CO2-uitstoot. Ook op dat vlak draagt een duurzaam aankoopbeleid dus een flink steentje bij aan de algemene prestaties van je bedrijf. In oktober 2020 schatten Zweedse onderzoekers dat de circulaire economie tegen 2030 op Europese schaal tot 535 miljard euro aan besparingen kan opleveren.

Binnen een duurzaam aankoopbeleid is ook de keuze van de leveranciers een belangrijk punt. Je moet er immers zeker van zijn dat zij zelf strenge milieucriteria naleven. En dat geldt niet alleen voor de leveranciers op het hoogste niveau, maar ook voor alle onderliggende niveaus. Een recent artikel in de Harvard Business Review benadrukte nog het belang van een globale aanpak waarbij alle leveranciers betrokken zijn, waar ze zich ook bevinden in de logistieke keten.

Nieuwe prestatie-indicatoren voor de supply chain

Als je de milieuprestaties van je supply chain correct wilt evalueren, heb je tools nodig waarmee je die prestaties gedetailleerd kunt toetsen. Naast MPI’s (Management Performance Indicators) en OPI’s (Operational Performance Indicators) moet je ook de nodige aandacht besteden aan EPI’s (Environmental Performance Indicators). Enkele nuttige EPI’s zijn:

  • het energieverbruik bij de voorziening, levering en opslag;

  • hoeveel alternatieve vervoermiddelen (fiets, biobrandstof, voertuigen met een waterstof- of elektrische motor) er in de hele logistieke keten worden gebruikt;

  • hoeveel ton er per kilometer wordt vervoerd en hoeveel kilometers er worden afgelegd;

  • het aantal retourreizen afgelegd door de leveringsvoertuigen;

  • hoeveel ton broeikasgassen er wordt uitgestoten.

Maak gebruik van AI, gegevens en automatisering

Omdat deze processen de betrouwbaarheid van de indicatoren verhogen, spelen de verzameling en verwerking van gegevens in real time een belangrijke rol in de milieuprestaties van bedrijven. Volgens een onderzoek dat Orange Business Services in de zomer van 2020 heeft uitgevoerd, vroeg 85 % van de ondervraagde bedrijven zich af of ze een verlaging van de logistieke kosten konden koppelen aan de bescherming van het milieu.

In 2019 besprak een rapport van het World Economic Forum, opgesteld in samenwerking met het bureau McKinsey, het voorbeeld van Schneider Electric: dat bedrijf wist het rendement van zijn operatoren met 25 % te verhogen, zijn onderhoudskosten met 30 % te verlagen én zijn energieverbruik met 30 % te doen dalen met behulp van digitale technologieën. Daarbij stonden voorspellend onderhoud, het Internet of Things (IoT) en autonome voertuigen centraal. Op logistiek vlak versnelt de komst van 5G de automatisering van magazijnen, terwijl artificiële intelligentie (AI) steeds nauwkeuriger aankopen en leveringen kan voorspellen.

Voor heel wat bedrijven zijn duurzame ontwikkeling en het ontregelde klimaat een innovatiekatalysator. Al 59 % van de bedrijven gebruikt digitale technologieën om milieu-indicatoren zoals hun energie-, brandstof- en waterverbruik te meten[1].

Ontdek hoe je zeker kunt zijn van een duurzame bevoorrading. Download de infographic “Verzeker je in 5 stappen van een duurzame bevoorrading”.

[1]Thought leadership real-time intelligence and the future of supply chain, Orange Business Services, 2020

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 januari 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels