Koopwijzer: kies de juiste garderobekast voor je bedrijf met de hulp van Manutan

Afvalbeheer

In sommige sectoren is een garderobekast onmisbaar op de werkvloer, een plek waar medewerkers hun gewone kleren kunnen verruilen voor hun werkkleding. Zowel op kantoren als in werkplaatsen verhoogt een garderobekast het welzijn op de werkplek, en in openbare ruimtes is het de ideale oplossing om persoonlijke bezittingen veilig op te bergen. Waarop moet je letten wanneer je een garderobekast koopt voor je bedrijf? Deze koopwijzer helpt je de juiste garderobekast te kiezen uit ons ruime assortiment.

Garderobekasten voor bedrijven: koopwijzer

Garderobekasten voor specifieke sectoren

Voordat je een garderobekast aanschaft, is het belangrijk om even stil te staan bij de ruimte waar de kast zal komen. Wetgeving zoals de Europese richtlijn (EG) Nr. 852/2004 voor levensmiddelenbedrijven legt werkgevers namelijk bepaalde verplichtingen op. Afhankelijk van het land bepaalt de arbeidswetgeving wanneer een garderobekast al dan niet verplicht is. Zo’n kast draagt bovendien bij tot ‘well-working’ in het magazijn en op kantoor.

GARDEROBEKASTEN VOOR DE ZWARE INDUSTRIE

Zware industrie verwijst naar werkplekken waar vervuilende of gevaarlijke stoffen gebruikt worden (restauratie, bouw, fabrieken, werkplaatsen). Garderobekasten voor de zware industrie verbeteren de hygiëne en veiligheid op de werkvloer. Dankzij de verschillende vakken is het namelijk makkelijk om vuile en schone kleren van elkaar gescheiden te houden.

GARDEROBEKASTEN VOOR DE LICHTE INDUSTRIE

Garderobekasten voor de lichte industrie bestaan uit één vak, waar je dan meerdere legplanken in kunt plaatsen. Zulke kasten zijn ontworpen voor sectoren waar geen risico op vervuiling bestaat. Ze zijn geschikt voor de lichte industrie en andere werkplekken, zoals:

 • administratieve kantoren;

 • openbare gebouwen (zwembaden, musea, winkelcentra);

 • zorginstellingen (ziekenhuizen, opvangcentra, apotheken);

 • onderwijsinstellingen.

GARDEROBEKASTEN VOOR SPECIFIEK GEBRUIK

Bij Manutan vind je een uitgebreid assortiment aan garderobekasten voor specifiek gebruik in verschillende sectoren. Voor een onberispelijke opbergruimte in de schoonmaaksector kies je voor een onderhoudskast en een linnenkast met een luik voor vuile was.

Mensen die in vochtige omgevingen werken, hebben een plek nodig waar ze hun werkkleding kunnen laten drogenGarderobekasten met droogsysteem zijn in zulke situaties de ideale oplossing om kleding, werkschoenen en handschoenen te drogen zonder ze te beschadigen. De topproducten van Caray en Akaze zijn verkrijgbaar via de website van Manutan.

Manutan heeft ook garderobekasten in zijn assortiment die speciaal ontwikkeld zijn voor de veiligheidsdiensten en brandweer. De kasten voor politie en veiligheidsdiensten zijn uitgerust met een kluis voor handvuurwapens. De brandweerkasten hebben een afsluitbare locker voor persoonlijke spullen en een hanggedeelte voor de brandweeruitrusting. Elke kolom is afgewerkt met een helmhouder, zodat brandweerhelmen niet van de kast kunnen vallen.

Technische kenmerken van garderobekasten voor bedrijven

Welke garderobekast je kiest, is afhankelijk van hoe je ze gaat gebruiken en hoe de werkplek is ingedeeld. Stel jezelf dus deze zes vragen voordat je een garderobekast aanschaft voor je bedrijf.

WELK MATERIAAL IS HET MEEST GESCHIKT VOOR DE WERKPLEK?

Het assortiment van Manutan bestaat grotendeels uit metalen kasten van staalplaat: een stevig en licht materiaal, dat bovendien erg onderhoudsvriendelijk is. Het is geschikt voor de meeste werkomgevingen in de zware en lichte industrie.

In de medische, farmaceutische en voedingssector is een hygiënische omgeving essentieel. In die sectoren kun je dan ook het beste kiezen voor een garderobekast in roestvrij staal. Die modellen zijn bestand tegen schokken en bijtende stoffen, en roesten niet in vochtige omgevingen. Roestvrij staal is bovendien makkelijk schoon te houden, aangezien het gladde oppervlak voorkomt dat micro-organismen (bacteriën, schimmels) zich vermenigvuldigen.

Een garderobekast in polyethyleen is ideaal voor agressieve omgevingen, dankzij de schokbestendige structuur en de deuren in kunststof. Dit type kast is geschikt voor vochtige en zoute omgevingen. Daarnaast zijn kasten in polyethyleen vaak behandeld met een anti-uv-laag.

De kantoorkasten in het assortiment van Manutan zijn gemaakt van gerecycleerde materialen, die bovendien volledig recyclebaar zijn. Dankzij de kunststof deurstoppen zijn ze muisstil en dus perfect geschikt voor rustige werkomgevingen.

GARDEROBEKAST UIT ÉÉN STUK OF BOUWPAKKET?

Onze professionele garderobekasten worden op twee manieren geleverd: vooraf gemonteerd of zelf te monteren. De kasten uit één stuk worden meteen gelast in de fabriek en klaar voor gebruik geleverd.

De te monteren kasten krijg je bezorgd als een plat bouwpakket met alle gedemonteerde onderdelen. Bij aankoop van een te monteren garderobekast kun je kiezen voor een montageservice. Zo’n bouwpakket is bijvoorbeeld handig wanneer het kantoor of de ruimte moeilijk toegankelijk is.

KOLOMKASTEN OF LOCKERS?

Als het personeel niet veel opbergruimte nodig heeft, is een garderobekast met meerdere vakken de ideale oplossing. Een kleine locker is bijvoorbeeld groot genoeg voor een aktetas. Kies zelf de afmetingen en kleuren om je lockerkast op maat samen te stellen.

Als de medewerkers zich op het werk moeten omkleden, is een kolomkast onmisbaar.

HOE SLUIT JE DE GARDEROBEKAST AF?

Wanneer je een garderobekast van het merk Manutan koopt, kun je kiezen voor een hangslot of een sleutelslot.

Het traditionele model is de kast met sleutelslot. Deze oplossing is ideaal wanneer iedere werknemer een eigen kastje heeft. Wanneer iemand zijn sleutel kwijtspeelt, kun je het kastje namelijk openen met een loper.

Bij de garderobekasten van Manutan kun je ook kiezen voor een hangslothouder. Daaraan bevestigt de gebruiker dan zijn eigen hangslot. Deze oplossing vereist geen sleutels en is ideaal voor in openbare gebouwen en ruimtes.

De sluitsystemen van Manutan zijn afzonderlijk verkrijgbaar. Er is een ruime keuze aan modellen: sleutelsloten voor gemonteerde garderobekasten, sleutelsloten voor te monteren garderobekasten, hangsloten voor te monteren garderobekasten, hangsloten voor gemonteerde garderobekasten en hangsloten voor garderobekasten en kluisjes.

OP EEN SOKKEL OF OP POOTJES?

Een sokkel wordt gebruikt om de garderobekast iets hoger te plaatsen. Omdat de kast zo niet in contact komt met de vloer, verbetert het bovendien de ventilatie.

Een vierkante sokkel in staal voorkomt dat gebruikers spullen onder de kast opbergen en biedt ondersteuning. Je hoeft de kast alleen op de juiste manier op de sokkel te plaatsen.

Met een banksokkel creëer je moeiteloos een handige zitplaats om bijvoorbeeld van schoenen te wisselen. Manutan heeft een uitgebreid assortiment sokkels voor elk type garderobekast. Het model met geïntegreerde bank neemt iets meer ruimte in beslag dan een simpel model. Als er niet genoeg plaats is voor een sokkel met geïntegreerde zitbank, kun je ook een aparte bank met kapstok plaatsen.

Een garderobekast op poten maakt het makkelijker om de vloer schoon te maken. Elke te monteren garderobekast van Manutan kan worden afgewerkt met een set metalen pootjes. Dat maakt het mogelijk om een kast met sokkel om te bouwen tot een kast op pootjes.

HOE VOORKOM JE VALGEVAAR BIJ GEBRUIK VAN EEN STOFKAP?

De kasten uit het Manutan-assortiment kun je ook afwerken met een stofkap. Zo’n kap biedt tal van voordelen:

 • makkelijker schoon te maken;

 • een nettere ruimte, zonder rommel op de kasten;

 • minder gevaar op vallende spullen.

Met dit accessoire verhoog je de veiligheid in gemeenschappelijke ruimtes. Sommige medewerkers hebben namelijk de neiging om persoonlijke spullen of werkmateriaal boven op de garderobekasten te leggen, maar met een stofkap kan dat niet.

Hoe installeer je een garderobekast?

Om de veiligheid in de kleedruimte te garanderen, dien je deze vier basisregels in acht te nemen:

 • Installeer de kasten op een vlakke ondergrond.

 • Fixeer elke kast aan een muur of scheidingswand met een geschikt bevestigingsmiddel.

 • Respecteer de aanbevolen maximale belasting die op de productfiche vermeld staat.

 • Zorg ervoor dat de belasting van de kast gelijkmatig verdeeld is.

Het is ook belangrijk om het ruimtegebruik in de kleedkamer te optimaliseren. Denk dus vóór de aankoop na over de indeling van de ruimte en de verplaatsingen van medewerkers. De garderobekasten moeten vlot toegankelijk zijn en aangepast aan het aantal gebruikers. De grootte van de kasten is dus afhankelijk van de grootte van de ruimte die je ter beschikking hebt. Kleedkamers waar iedereen zich comfortabel kan omkleden, komen het welzijn op het werk ten goede.

Hoewel het om gemeenschappelijke ruimtes gaat, is het beter om aparte kleedkamers voor mannen en vrouwen ter beschikking te stellen.

Het assortiment garderobekasten van Manutan omvat een waaier aan producten, van industriële garderobekasten tot garderobekasten voor op kantoor of in de werkplaats. Elke kast is getest en goedgekeurd door onze teams. Onze garderobekasten hebben een garantie van 10 jaar. Manutan biedt kwaliteit voor de beste prijs.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 november 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels