Omgaan met verschillende soorten bedrijfsafval

Afvalbeheer

Bedrijven in België produceren jaarlijks een gigantische berg aan bedrijfsafval. Maar wat valt onder welke afvalstroom en welke zien we het meeste terug in België? Over deze topics en enkele tips over de verwerking van bedrijfsafval lees je meer in dit artikel.

Welke soorten bedrijfsafval zijn er?

Binnen het magazijn of de werkplaats krijg je te maken met allerlei soorten afval. Bedrijfsafval is een mengsel van verschillende soorten afval zoals papier, kunststof, verpakkingsmaterialen, hout, glas en gevaarlijk afval. Per bedrijf kunnen de afvalstromen verschillen. Daar waar het ene bedrijf vooral plastic verpakkingsfolie heeft, heeft het andere vooral te maken met houtafval en karton. Of juist gevaarlijk bedrijfsafval.

Voor de meest voorkomende afvalstromen zijn aparte richtlijnen opgesteld om dit afval zoveel mogelijk te scheiden van het restafval. Zo moet je onder andere de volgende materialen gescheiden aanbieden:

 • Papier en karton: onder andere computer- en kantoorpapier, tijdschriften, propere kartonnen verpakkingen

 • PMD: plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons

 • Glas: onder andere glazen verpakkingen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen wit, groen, bruin en bont glas. TL-buizen, spaarlampen en vlakglas zoals ruiten dien je apart in te zamelen

 • GFT en groenafval: onder andere schillen en resten van groenten en fruit, resten gekookt eten en onkruid, fijn tuinafval en houtafval

 • Kunststof: onder andere kunststof verpakkingsafval en PE, HDPE, PP, PS, EPS, PET en PVC kunststoffen

 • Hout: onder andere (delen van) houten verpakkingen, pallets, kisten, kratten, beschermingsplaten en afvalhout uit sloopwerkzaamheden.

 • Textiel: onder andere oude bedrijfskleding en oud keuken- en linnengoed. Vloerbedekking en tapijt vallen hier niet onder. Ook kunnen verontreinigde kleding en doeken onder gevaarlijk afval vallen

 • Metalen: onder andere metalen verpakkingen zoals vaten, kapotte metalen onderdelen en elektriciteitskabels

 • AEEA: Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur

 • Gevaarlijk afval: omvat onder andere verfresten, inkt, asbesthoudend afval, batterijen, afgewerkte olie enz.

Meer weten over succesvol afvalbeheer? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval.

3 extra afvalstromen sinds 1 juni 2018!

Sinds 1 juni 2018 geldt er voor bedrijven een nieuwe sorteerverplichting. Sindsdien moeten bedrijven – naast 18 andere verplichte stromen – nog 3 bijkomende soorten afval selectief inzamelen:

 • plastic folies: folies die als secundaire of tertiaire verpakking worden gebruikt

 • recycleerbare harde kunststoffen

 • geëxpandeerd polystyreen: zuiver piepschuim van verpakkingen met bolletjesstructuur

Komen deze stoffen ook voor in jouw bedrijf? Neem dan contact op met je afvalstoffeninzamelaar om je contract opnieuw te bekijken en te zoeken naar een aangepaste oplossing. Meer over de richtlijnen vind je op Ovam.be en brusselswastenetwork. Afhankelijk van het bedrijf kan het economisch gezien interessant zijn om nog andere bedrijfsafvalstoffen selectief in te zamelen. Meer weten over succesvol afvalbeheer? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval.

Het bedrijfsafval in Vlaanderen in cijfers

In 2016 produceerden de Belgische economie en huishoudens meer dan 63 miljoen ton afval.

De sectoren met de grootste afvalproductie zijn:

 • De afvalverwerkende industrie met meer dan 33 miljoen ton afval

 • De bouwsector met meer dan 19 miljoen ton

Positief hierbij is dat het merendeel van het bedrijfsafval gerecycleerd wordt. Zo wordt het steenachtig bouw- en sloopafval, eventueel na voorbehandeling of sortering, voor maar liefst 99% gerecycleerd.

Als we kijken naar de cijfers zonder bouw- en sloopafval, slib en verontreinigde grond komen de volgende afvalstromen het meeste voor:

 • Niet-selectief ingezameld bedrijfsafval of bedrijfsrestafval 13%

 • Afval van plantaardige of dierlijke oorsprong 11%

 • Papier- en kartonafval exclusief verpakkingsmateriaal 10%

Efficiënt afval scheiden? Lees ook onze blog over afval scheiden met kleurcodes

Van efficiënt afvalmanagement tot succesvolle afvalscheiding

Efficiënt afval scheiden binnen het bedrijf is niet alleen verplicht, maar ook goed voor het milieu en je portemonnee. Zo is het gescheiden aanbieden van afvalstromen in de meeste gevallen goedkoper dan alles via het restafval laten afvoeren. Een goede en efficiënte afvalscheiding is dus wenselijk en aantrekkelijk.

Om dit binnen je bedrijf op te zetten zijn een aantal zaken van belang. Zo is een duidelijk afvalmanagement een essentieel vertrekpunt, inclusief bewustwording creëren bij werknemers. Daarnaast is het voorzien van de juiste afvalfaciliteiten onmisbaar. Denk aan afvalbakken voor gescheiden afval, speciale industriële afvalbakken, containers voor chemisch afval en grote afvalzakhouders voor verpakkingsmateriaal.

Kortom: stel regels op, creëer bewustwording en voorzie de juiste afvalvoorzieningen. Dit komt je afvalmanagement zeker ten goede.

Meer weten over afvalbeheer en recycling?

Manutan helpt je graag op weg naar een duurzaam afvalbeheer. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaam afval scheiden en neem ook een kijkje in ons productassortiment voor afvalbeheer. Van afvalbak tot afvalzak, je vindt het allemaal bij Manutan.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 8 oktober 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels