Pas op voor onjuist gebruik adembescherming (en hoe het wel moet)

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Adembescherming is een essentieel onderdeel van de veiligheid op de werkvloer. Dit type persoonlijke beschermingsmiddelen vervullen dan ook een belangrijke rol in het beschermen van je werknemers tegen gevaarlijke situaties. Hierbij is niet enkel het aanbieden van de juiste adembescherming belangrijk, maar ook het juiste gebruik. In dit artikel vertellen we meer over veelgemaakte fouten en hoe je adembescherming op een juiste manier gebruikt.

Adembescherming voor korte periodes

Om maar met de deur in huis te vallen: het gebruik van adembescherming zorgt niet altijd voor een 100% complete bescherming. Wegwerpmaskers of snuitjes kunnen slechts kortdurend gebruikt worden. De kleur van de elastische hoofdbandjes van de verschillende merken laat zien of dit een FFP1, FFP2 of FFP3 model is, waarbij FFP3 de hoogste beschermingsgraad geeft.

Wat betekent FFP?

Binnen de FFP-classificatie heb je dus drie niveaus. Onderstaand een korte toelichting over de toepassing:

  • Een FFP1 masker wordt veelal gebruikt bij lage niveaus van fijnstof en nevels op olie- en waterbasis die meestal ontstaan tijdens het schuren, boren en snijden met de hand.

  • Een FFP2 masker wordt gebruikt bij matige niveaus van fijnstof en nevels op olie- en waterbasis, die meestal ontstaan bij het bepleisteren, cementeren en schuren en bij houtstof.

  • Een FFP3 masker is het masker met de hoogste beschermingsgraad, wordt meestal gebruikt bij hoge niveaus van fijnstof en nevels die ontstaan bij het hanteren van gevaarlijke poeders die je aantreft in de farmaceutische industrie of tijdens werkzaamheden met biologische stoffen en vezels.

Andere soorten adembescherming

Bij langer of frequenter gebruik kan een halfmasker volstaan. Deze sluit veelal beter aan op het gelaat, waardoor de kans op lekken vermindert. Echter, bij gebruik van dit soort maskers moet onderhoud en reiniging plaatsvinden om bescherming te blijven waarborgen.

Om ook de ogen te beschermen, kan een volgelaatmasker worden gebruikt. Ook hiervoor geldt dat een goede pasvorm op het gelaat belangrijk is tegen lekken en dat onderhoud en reiniging belangrijk zijn.

Meest voorkomende fouten in gebruik van maskers

Een goed gebruik van adembescherming blijkt in de praktijk niet altijd evident. Onderstaand enkele veelgemaakte fouten bij het gebruik van adembescherming:

  • Onvoldoende rekening houden met belemmerende factoren waardoor het masker niet goed aansluit op het gelaat. Denk aan baarddragers waarbij de bescherming bij een stoppelbaard van 1 of 2 dagen al met 50% (!) vermindert;

  • Het niet tijdig vervangen van filters. Als een filter verzadigd raakt, beschermt deze niet meer;

  • Te snel afzetten van het masker waardoor alsnog schadelijke lucht wordt ingeademd.

Tips voor goed gebruik van maskers

Nu je weet hoe je deze persoonlijke beschermingsmiddelen niet moet gebruiken, is het tijd om te kijken hoe het wel moet. Enkele tips bij het gebruik van adembescherming:

  • Mond en neus moeten geheel worden bedekt. Zet het masker pas af als je de ruimte met hoge concentratie hebt verlaten;

  • Kortdurend gebruik en geen baarddrager? Neem dan een wegwerpmasker geschikt tegen de juiste stoffen en zorg dat de metalen strip rondom de neus goed sluit;

  • Adembescherming voor langdurig gebruik? Neem dan een volgelaatmasker met zoveel mogelijk verstelbare hoofdbanden voor perfecte aansluiting op het gelaat. Vervang het filterpatroon uit voorzorg als je vermoedt dat de filter verzadigd is;

  • Baarddrager? Kies dan voor een hoofdkap die over het hoofd wordt gezet met een motorunit of persluchtaansluiting. Bij een masker dat aansluit op het gezicht is het risico op randlekkage aanwezig.

Manutan werkt voor jouw veiligheid

Wil je meer weten over adembeschermingpersoonlijke beschermingsmiddelen of veiligheid op de werkvloer? Kijk op onze webshop of lees onze blogs. Of neem vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk, we kijken graag met je mee.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 januari 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels