Hygiëne op het werk: een gedetailleerde gids voor gezonde werkplekken

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De gezondheidscrisis heeft de risico's van slechte hygiëne op de werkplek vergroot. Voor zowel werkgevers als werknemers is het schoonhouden van hun bedrijfspand een belangrijk aandachtspunt geworden. Bedrijven moeten absoluut effectieve maatregelen nemen om de gezondheid van hun teams en klanten te beschermen. In deze handleiding lees je wat je moet doen om een goede hygiëne op de werkplek te waarborgen.

Professionele hygiënemaatregelen

Hygiëne op het werk: Europese wetgeving

De Europese wetgeving beschermt de gezondheid en veiligheid van werknemers. Het recht op hygiëne moet worden gegarandeerd door alle werkgevers, ongeacht de sector waarin ze actief zijn of de grootte van hun bedrijf. Ze zijn verplicht om maatregelen te nemen om beroepsrisico's te voorkomen.

Het recht op een veilige en gezonde werkomgeving

Artikel 3 van het Europees Sociaal Handvest van de Raad van Europa erkent het recht op hygiëne van alle werknemers. Bijgevolg zijn werkgevers verplicht om te voldoen aan de regelgeving die in hun land van kracht is om een veilige en gezonde werkomgeving voor al hun werknemers te garanderen.

Het 'hygiënepakket' en voedselveiligheid

De hygiëne van voedingsmiddelen is een belangrijk aandachtspunt voor de Europese autoriteiten. Om de voedselveiligheid te garanderen heeft de Europese Unie in 2004 het 'Hygiënepakket'aangenomen. Dit is een reeks regels die zijn opgesteld om de gezondheid van consumenten te beschermen.

Werkkleding en PBM

Richtlijn 89/656/EEG vereist dat werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) ter beschikking stellen om een adequaat niveau van hygiëne op het werk te handhaven. Deze PBM en werkkleding moeten aangepast zijn aan de werkomgeving om elk risico op besmetting te vermijden. Werkgevers moeten er ook voor zorgen dat de verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en dat ze goed worden onderhouden en correct worden gebruikt door de werknemers.

Risico's door slechte hygiëne op het werk

Hygiëne en veiligheid op het werk zijn nauw met elkaar verbonden. Slechte hygiëne verhoogt het risico op ziekte en schaadt het imago van het bedrijf. De netheid van het gebouw heeft zelfs een invloed op de productiviteit van de werknemers.

Toename van het aantal ziekteverzuimdagen

In een bedrijf delen werknemers een aantal ruimtes, zoals de toiletten, de kantine, de vergaderruimte en in sommige opstellingen zelfs hun werkplek. Als faciliteiten niet regelmatig worden gereinigd, kan dit leiden tot de verspreiding van microben en virussen op oppervlakken. Deze situatie bevordert de overdracht van ziekteverwekkers en de toename van het aantal ziekteverzuimdagen. Aan de andere kant beperken effectieve hygiënemaatregelen de verspreiding van micro-organismen.

Verhoogd risico op beroepsziekten

Blootstelling aan stof, giftige stoffen of gevaarlijke chemicaliën verhoogt het risico op beroepsziekten zoals ademhalingsproblemen, allergieën of kanker. Werkgevers moeten hun teams bewust maken van deze risico's en goede hygiënepraktijken bijbrengen.

Demotivatie van het team

Een schone, goed georganiseerde omgeving heeft een directe invloed op het moreel en de motivatie van werknemers. Uitmuntende hygiëne laat teams zien dat hun werkgever geeft om hun fysieke en mentale gezondheid en hun welzijn op het werk. Iedereen kan zich concentreren op zijn of haar kernactiviteiten, zonder afgeleid te worden door vuil en rommel. Een dergelijke werkomgeving zorgt voor een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.

Een beschadigd merkimago

Een gebrek aan hygiëne op de werkplek tast de reputatie van een bedrijf aan. Het geeft de indruk van een onprofessioneel en onbetrouwbaar bedrijf. Aan de andere kant is een schone omgeving een teken van kwaliteit. In hotels, restaurants en supermarkten zorgt een goede hygiëne voor een hoog klantvertrouwen. Eén gezondheidsschandaal kan aanzienlijke schade toebrengen aan het merkimago van een bedrijf.

Hygiëneregels voor een gezonde werkomgeving

Hygiëne op de werkplek is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de werkgever en zijn teams. De werkgever moet procedures invoeren die voldoen aan de hygiënewetgeving, maar elke werknemer moet ook betrokken zijn door dagelijks het juiste te doen.

Bedrijfspanden regelmatig onderhouden

Het onderhoud van werkruimtes en gemeenschappelijke ruimtes vormt de basis van een goede hygiëne op de werkplek. Ergonomische werkplekken kunnen zo worden ontworpen dat de oppervlakken eenvoudiger kunnen worden gedesinfecteerd. Om een schone en gezonde werkomgeving te behouden kan ervoor worden gekozen om een professionele schoonmaakdienst in te huren.

Wekelijks onderhoud echter niet voldoende is echter niet voldoende om een onberispelijke hygiëne te garanderen. Een dagelijkse reiniging van vaak aangeraakte oppervlakken beperkt de verspreiding van bacteriën en virussen. Bovendien moet men effectieve schoonmaakproducten gebruiken die geschikt zijn voor de werkplek.

De inrichting van kleedkamers aanpassen aan de bedrijfsactiviteiten

De kleedkamers zijn belangrijk als het gaat om de overgang tussen privé en werk. Naleving van de hygiënevoorschriften op dit gebied voorkomt kruisbesmetting tussen werk- en privékleding. Elke medewerker moet ervoor zorgen dat bacteriën en virussen van buitenaf niet in hygiënegevoelige ruimtes terechtkomen.

Sommige activiteiten vereisen douches in de kleedkamers. Teams die werken met gevaarlijke chemicaliën, giftig stoffen of ziekteverwekkers moeten ervoor zorgen dat ze deze stoffen niet mee naar huis nemen.

Gebruik effectieve handhygiëneproducten

Handen zijn een bron van verspreiding van ziektekiemen, dus het is van vitaal belang dat werknemers regelmatig hun handen wassen. Handhygiëneproducten moeten effectief zijn tegen ziekteverwekkers. Door industriële zeep te gebruiken kun je het meest hardnekkige vuil verwijderen.

Basisregels zoals je handen wassen na toiletgebruik zouden in het bedrijf vanzelfsprekend moeten zijn. Handen wassen voor de lunchpauze voorkomt dat men deeltjes binnenkrijgt die schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze acties zijn ieders verantwoordelijkheid. Werkgevers kunnen dit aanmoedigen door duidelijke, zichtbare boodschappen op te hangen op het bedrijfsterrein om mensen te herinneren aan het belang van hygiëne.

Voedselveiligheid beheren

Voedselveiligheid is een cruciaal aspect van hygiëne op de werkplek. Een constante naleving van de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points1) vermindert het risico op gezondheidscrises. In deze context is het belangrijk om precieze procedures in te voeren en ervoor te zorgen dat ze op het terrein worden toegepast. Werknemers moeten ook hoogwaardige training krijgen in goede voedselveiligheidspraktijken.

Het gebruik van geschikte apparatuur voor voedselverwerking en -opslag helpt de voedselveiligheid te garanderen. Roestvrij staal wordt beschouwd als het meest hygiënische materiaal voor het omgaan met voedsel. Het is geschikt voor vochtige omgevingen, en het gladde, niet-corrosieve oppervlak voorkomt dat bacteriën zich kunnen hechten, waardoor het risico op besmetting afneemt.

Afval beheren in overeenstemming met hygiënische normen

Of het nu op kantoor, in het magazijn of in de werkplaats is, effectief afvalbeheer helpt het milieu en de gezondheid van je teams te beschermen. De optimale organisatie van afvalbeheer in het bedrijf wordt in 5 stappen opgebouwd:

  • Een inventaris opmaken;

  • Een strategie opstellen voor de afvalverwerking;

  • De juiste dienstverlener kiezen;

  • De kosten beheren;

  • Het afvalbeheer organiseren.

Afval moet veilig en hygiënisch worden opgeslagen in geschikte containers. Containers voor besmettelijk afval moeten duidelijk gemarkeerd zijn. Een regelmatig onderhoud van afvalopslagplaatsen helpt de verspreiding van ziekteverwekkers en ongedierte te voorkomen.

Duurzame hygiëne op de werkplek dankzij innovatie

Technologische innovaties bieden nieuwe mogelijkheden om de duurzaamheid en efficiëntie van hygiëne op de werkplek te verbeteren. Dankzij milieuvriendelijke schoonmaakproducten tot automatische doseersystemen en gegevensanalyse, kunnen bedrijven nu de hygiëne onder controle houden en tegelijkertijd hun impact op het milieu verminderen.

Het gebruik van milieuvriendelijke producten

Hoewel hygiëne op de werkplek essentieel is om werknemers te beschermen, kan het gebruik van schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor hun gezondheid en voor het milieu. Bedrijven worden geconfronteerd met deze MVO-uitdagingen (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en gaan duurzamer en verantwoordelijker te werk. De aankoop van milieuvriendelijke producten voor de werkplek wordt daarom steeds gebruikelijker. Hun formules zijn ontworpen om het milieu en de menselijke gezondheid te respecteren, zonder concessies te doen aan hun efficiëntie.

Verbruik onder controle houden via innovatieve concepten

Automatische doseersystemen voor reinigingsmiddelen verminderen verspilling en optimaliseren het productgebruik. Door de juiste dosering te gebruiken, verlagen bedrijven niet alleen de aankoopkosten van schoonmaakproducten, maar minimaliseren ze ook de negatieve effecten op het milieu. Deze systemen kunnen worden aangesloten op bewakings- en gegevensbeheerplatforms om de duurzaamheid van de hygiëne op de werkplek verder te verbeteren.

Gegevens als informatiebron voor een betere hygiëne

Dankzij technologische innovaties kunnen bedrijven grote hoeveelheden gegevens verzamelen, verwerken en analyseren om hun hygiënebeheer te verbeteren. Een elektronische bewaking van de te reinigen oppervlakken garandeert bijvoorbeeld een constant en uniform hygiëneniveau in alle ruimtes. Geautomatiseerde gegevensverwerkingstools garanderen een betere traceerbaarheid van de schoonmaakwerkzaamheden. Ze maken het eenvoudiger om aan de hygiëne-eisente voldoen en beroepsrisico's te beoordelen.

Hygiëne op het werk is van het grootste belang voor alle bedrijven. Het toepassen van goede praktijken is essentieel om de gezondheid en veiligheid van werknemers te garanderen, maar ook om aan de milieueisen te voldoen. Naast hygiëne bevorderen maatschappelijk verantwoorde bedrijven diversiteit en inclusie. Deze waarden dragen bij aan een gezonde en positieve werkomgeving voor iedereen.

1 Systeem van gevarenanalyse en kritische beheerspunten

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 februari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels