Telewerken en ergonomie: voorkomen is beter dan genezen

Slim en efficiënt werken

COVID-19 bracht enkele lockdowns met zich mee. Voor heel wat werknemers werd telewerken plots de standaard. Alles wijst erop dat dit ook zo zal blijven. Maar als je efficiënt wil telewerken, dan heb je behoefte aan een ergonomische werkplek, zeker thuis. Enkel dan gaat het samen met gezond en veilig werken.

Ongeacht de huidige gezondheidscrisis zijn werknemers massaal fan van telewerken. Eurofound (de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden) hield een enquête1 om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op de bevolking. Daaruit blijkt dat 70% van de respondenten een positieve ervaring heeft gehad met telewerken tijdens de verschillende lockdowns. 78% wil zelfs blijven thuiswerken, of zoekt naar afwisseling hierin. Amper 47% zegt dat de werkgever al het materiaal ter beschikking stelde om telewerk ook effectief uit te voeren2.

Ergonomische benodigdheden: goed werken met goed materiaal

“Het kan heel prettig zijn om thuis te werken, maar het wordt nog beter als je goed ergonomisch werkmateriaal in huis haalt. Werken in een loungestoel terwijl je laptop op een bijzettafeltje staat, zorgt vanzelf voor klachten. Zo komt welzijn tijdens het werk erg in het gedrang”, zegt Tiphaine de Réals, Marketing Manager van Fellows Frankrijk, gespecialiseerd in kantoormeubilair en -uitrusting, en een partner van Manutan.

Zowel thuis als op kantoor is een ergonomische werkplek essentieel voor de gezondheid. In het begin is een slecht ingestelde bureaustoel of een slecht geplaatst computerscherm alleen maar hinderlijk. Maar na verloop van tijd groeit het kleine ongemak uit tot een veel groter probleem, zoals een spier- en skeletaandoening (MSA). Daarom “moeten werkgevers moeite doen om te investeren in ergonomische meubels en benodigdheden als ze verwachten dat hun medewerkers telewerken”, benadrukt Tiphaine.

Ergonomie: kies voor een preventieve aanpak, thuis en op kantoor

Volgens een studie (2019) van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk3, lijden drie op de vijf Europese werknemers (60%) aan een spier- of skeletaandoening (MSA). Een op de vijf leed ook aan een chronische rug- of nekaandoening (nekpijn of lage rugpijn) in het jaar voordat deze studie werd uitgevoerd.

MSA’s tasten spieren, pezen en zenuwen aan en ontstaan door een verstoring van het evenwicht tussen wat het lichaam aankan en de spanningen waaraan het wordt blootgesteld. Volgens dezelfde enquête was 53% van de werknemers met een spier- of skeletaandoening een tijdje afwezig van het werk wegens hun aandoening, in het jaar dat aan de enquête voorafging. Slechts 32% van de deelnemers waren afwezig zonder specifiek gezondheidsprobleem.

Medewerkers die aan spier- en skeletaandoeningen lijden, zijn ook gedurende langere perioden afwezig dan andere collega’s. 26% van hen verklaarde meer dan acht dagen in het jaar afwezig te zijn, tegenover slechts 7% voor andere afwezigheden. MSA’s komen steeds vaker voor en wegen zwaar op de bedrijfsprestaties en de stijging van de sociale uitgaven. Ze leiden zelfs tot ziekteverzuim, productiviteitsverlies en ontwrichten teams. Duitsland schat het verlies aan productiviteit als gevolg van spier- en skeletaandoeningen zelfs op 1% van zijn bruto binnenlands product. Dat cijfer is waarschijnlijk vergelijkbaar met dat van andere landen in de Europese Unie, en dat maakt het des te belangrijker dat werkgevers een preventiebeleid voeren.

Of je nu thuiswerkt of op kantoor, de ergonomie van je werkplek is essentieel voor je gezondheid én voor je efficiëntie en carrière. Rust je bureau dus uit met ergonomische apparatuur voordat de eerste tekenen van MSA de kop opsteken.

Bevorder veranderingen in je houding

Ons lichaam is gemaakt om rechtop te staan, niet om de hele tijd te zitten. Daarom is het noodzakelijk om voldoende te bewegen en regelmatig van houding te veranderen. Wat je precies nodig hebt? Voor de meeste mensen is een in hoogte verstelbaar elektrisch bureau gecombineerd ait/sta-stoel met een ergonomische ideaal. Heb je zulke kantoormeubelen niet in huis? Gebruik je uitgespaarde reistijd dan om dagelijks te sporten.

Onthoud ook dat het afwisselen van een zittende en staande houding niet voldoende is om spier- en skeletaandoeningen te voorkomen. De juiste houding aannemen blijft nodig. Bij een goede zithouding staan je voeten plat op de vloer en bevinden je knieën zich een tot twee centimeter hoger dan je achterwerk. Om je nek in een comfortabele positie te houden, plaats je de bovenkant van je computerscherm op ooghoogte. Met een scharnierarm voor flatscreens kun je je scherm makkelijk op de juiste hoogte instellen. Het is ook aangeraden om een standaard voor je laptop te installeren.

Zorg voor optimale belichting

Natuurlijk licht stimuleert de stofwisseling, regelt het hormonale evenwicht en het immuunsysteem, en bevordert de wederopbouw van cellen. Thuis is het daarom essentieel om je werkplek in de buurt van een raam te installeren. Let wel op dat reflecterend licht je ogen niet vermoeit. Installeer daarom antireflectiefilters op je beeldscherm en ga niet met je rug naar het raam zitten. Kun je thuis niet vlak bij een raam werken? Een lichttherapielamp is een uitstekende oplossing.

Ontlast je polsen

Houd je handen in een vloeiende lijn met je onderarmen – een ergonomische muismat met polssteun kan wonderen doen. Zo worden je pezen, armen en schouders het minst belast.

Beperk de impact van herhaling

Peesontstekingen, handwortelklachten en spiervermoeidheid zijn de eerste en meest voorkomende gevolgen van repetitieve taken. Het doel van ergonomie is om de schadelijke gevolgen van deze herhaaldelijke bewegingen voor het lichaam te beperken. Een polssteun en een ergonomische muis voorkomen schade aan de carpale tunnel als gevolg van veelvuldig klikken.

We hopen dat je met deze tips alle voordelen van telewerken zult genieten, zonder je gezondheid te schaden.

Wil je thuis of op kantoor een ergonomisch werkstation installeren? Stel jezelf dan deze vragen:

  • Staat de bovenste rand van mijn scherm op ooghoogte?

  • Kan ik de hoogte van mijn stoel aanpassen?

  • Ligt mijn toetsenbord op minstens 20 cm van mijn dijen?

  • Kan ik mijn documenten eenvoudig raadplegen?

  • Zijn mijn handen in lijn met mijn voorarmen wanneer ik typ?

  • Staan mijn voeten plat op de grond?

Ontdek al onze producten voor op kantoor in onze webshop.

1 Bron: www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef20058en.pdf 2 EUROFOUND: investigation into teleworking in times of COVID-19 3 Bron: osha.europa.eu/fr/publications/summary-msds-facts-and-figures-overview-prevalence-costs-and-demographics-msds-europe/view

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 januari 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels