Noodverlichting brengt licht in de duisternis

Noodverlichting zie je vaak pas bij noodsituaties, maar dan moet deze wel functioneren. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken over noodverlichting en het onderhoud op een rij.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting ofwel veiligheidsverlichting, is verlichting die automatisch inschakelt als de netspanning wegvalt. Zo kunnen mensen op een veilige manier hun weg vinden naar vluchtwegen en de dichtstbijzijnde nooduitgang. Noodverlichting heeft dan ook een eigen energievoorziening, onafhankelijk van de bron waarmee de normale verlichting gevoed wordt. Een belangrijk onderdeel dus binnen de veilige werkomgeving.

4 soorten veiligheidsverlichting

Er zijn 4 soorten veiligheids- en noodverlichting:

 1. Vluchtrouteverlichting die ervoor zorgt dat je kunt zien waar je loopt. De verlichting maakt vluchtwegen en eventuele obstakels goed herkenbaar zodat een gebouw op een veilige manier kan worden verlaten;
 2. Vluchtroute-aanduiding geeft aan waar je naartoe moet. De vluchtroute-aanduiding duidt aan hoe je het gebouw moet verlaten. Het gaat om permanent verlichte pictogrammen;
 3. Anti-paniekverlichting leidt mensen naar een plaats waar een vluchtroute begint;
 4. Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico, stelt werknemers in staat om een afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in gevaar komt. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria of ruimten waar gassen aanwezig zijn.

Is noodverlichting verplicht?

Ja, noodverlichting is een wettelijke verplichting. De regels zijn terug te vinden in de bepalingen inzake arbeidsplaatsen, veiligheidssignalering, organisatie van de brandpreventie en brandveiligheidsvoorschriften voor gebouwen.
Verder zijn er ook nog Europese normen zoals de NBN EN 1838 over noodverlichting. Die norm bevat de licht-technische voorschriften waaraan noodverlichting in gebouwen moet voldoen. Specifiek voor vluchtwegen is er norm NBN EN 50172 over de keuze van noodverlichting voor vluchtwegen. In deze norm staan instructies voor het onderhoud.

Aandachtspunten bij noodverlichting kiezen

Bij uitval van de netspanning valt noodverlichting terug op een eigen stroomvoorziening. Die stroom kan decentraal of centraal aangeleverd worden. Bij een decentraal systeem zijn de noodverlichtingsarmaturen voorzien van een ingebouwde batterij. In een centraal systeem gebeurt de stroomvoorziening door een circuit op noodstroom.

Welk systeem het best past in jouw gebouw hangt af van factoren zoals:

 • De inrichting van de ruimten;
 • Nieuwbouw of niet;
 • De omvang van de installatie;
 • Het onderhoud;
 • De activiteiten die er plaatsvinden;
 • De tijd die nodig is om te evacueren.

Kies dus voor een veilige werkomgeving en laat je goed adviseren als je twijfelt over de juiste keuze.

Vluchtroutes aanduiden met pictogrammen

Het signaleren van de vluchtroutes gebeurt met zogenaamde veiligheidspictogrammen. Het zijn de groen-witte pictogrammen met als betekenis Nooduitgang. De pijl geeft de richting aan. Waar de pictogrammen moeten hangen, is afhankelijk van de situatie. Logische plaatsen zijn bij richtingveranderingen in de vluchtroutes en kruisingen of splitsingen van gangen.

Schermafbeelding 2016-12-13 om 12.11.50

Noodverlichting onderhouden

Een goed onderhoud van de noodverlichting zorgt ervoor dat de verlichting ook steeds in orde is. Want als het echt nodig is, wil je natuurlijk dat de noodverlichting meteen aangaat. De normen schrijven een combinatie voor van maandelijkse en jaarlijkse controles. De maandelijkse controle van noodverlichting gaat de werking na door bijvoorbeeld het indrukken van de testknop of een automatisch test en visuele controle. Tijdens de jaarlijkse inspectie wordt het volledige systeem grondig nagekeken en wordt ook gekeken naar zaken zoals de noodverlichtingsaccu.

Wil je meer weten?

Meer weten over noodverlichting of het creëren van een veilige werkomgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan klantenservice, wij denken graag met je mee.

Aanbevolen om te lezenTags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur
 • Mike

  Mike

  Contact
 • Geschreven op 6 januari 2017

Vraag het de expert