Afvalzak kiezen en kopen – Hoe kies je de juiste maat?

Afvalbeheer

Met de juiste afvalzak wordt afval scheiden op de werkvloer een stuk gemakkelijker. Maar hoe kies je eigenlijk de goede vuilniszak? Want de ene is de andere niet. Gelukkig is het met de juiste informatie een eenvoudige klus. Wij helpen je op weg met enkele praktische tips voor het kiezen en kopen van afvalzakken.

Een afvalzak is maar een afvalzak. Of toch niet?

Er zijn verschillende soorten afvalzakken, zowel qua kleuren, materialen, dikte en afmetingen. De keuze welke vuilniszak je kiest hangt af van wat je met het afval wilt doen:

Tips voor het kiezen van een afvalzak

Het soort bedrijfsafval (licht, normaal of zwaar) kan een rol spelen bij de keuze voor het materiaal (HDPE of LDPE) en de dikte van de afvalzakken. Zo hoeven afvalzakken voor keuken/berging en wasruimtes niet dik, maar wel stevig te zijn. Daarnaast wil je dat ze niet doorschijnen vanwege de inhoud en bij voorkeur een trekbandsluiting hebben voor hygiëne en nare geurtjes.

Voor afval scheiden op het kantoor volstaat over het algemeen dan ook een lichte en kleine zak omdat het afval vaak wordt opgehaald en verzameld in een grotere vuilniscontainer.

Heb je te maken met groter bedrijfsafval of wil je verpakkingen van plastic scheiden? Dan zijn LDPE afvalzakken met een dikte van 50 micron de juiste keuze. Deze afvalzakken zijn uitermate geschikt voor vuilcontainers, afvalzakhouders, schoonmaakwagens en grof en scherp afval.

“63% van de werknemers zou afval beter scheiden als de mogelijkheid er is” – Bron: NovioResearch 2017

Welke maat afvalzak heb je precies nodig?

Je zou denken dat de maat van de afvalzak hetzelfde is als de maat (of inhoud) van de afvalbak. Helaas gaat dit niet op. Een afvalzak moet minimaal 30% groter zijn dan de afmetingen van de afvalbak. Daarnaast hangt het af van de diameter van de afvalbak, of de bak vierkant, rechthoekig of rond is en of er een binnenemmer gebruikt wordt.

De juiste maat van de afvalzak die past in je afvalbak bereken je als volgt:

Berekening formaat afvalzak voor rechte afvalbakken

Breedte van de zak = breedte van de bak + diepte van de bak (Neem een paar centimeters meer zodat de zak goed om de rand past). Lengte van de zak = hoogte van de bak + de helft van de langste zijde van de bak + 10 à 20 cm

Berekening formaat afvalzak voor ronde afvalbakken **Breedte van de zak = diameter van de bak x 3,14 delen door 2 Lengte** van de zak = hoogte van de bak + de helft van de langste zijde van de bak + 10 à 20 cm

Handig om te weten:

  • De lengte van de afvalzak heeft de hoogte van de afvalbak nodig

  • De extra 10-20 cm is nodig voor de omslag om de bak. Hoe groter de afvalbak, hoe langer de omslag. Voor een kleine prullenbak is 20 centimeter overdreven, maar voor een 400 liter vuilniszak weer net voldoende

  • Bij het gebruik van een binnenemmer zijn deze afmetingen van belang voor de juiste maat zak

3 tips voor het gebruik van afvalzakken

  1. Wil je alleen een propere vuilcontainer en gooi je de afvalzak toch in een grotere container? Dan hoeft de zak niet dik te zijn (micron). HDPE afvalzakken zijn hier dus geschikt en ook nog eens goedkoper in aanschaf

  2. Is de afvalzak bijna vol? Haal hem dan uit de afvalbak en gooi het laatste (bedrijfs)afval er los in. Er is namelijk vrijwel altijd nog ruimte over.

  3. Manutan huismerkzakken en Otje afvalzakken zijn dusdanig sterk, dat je de inhoud kunt overgooien in een verzamelcontainer. Hierbij gebruik je deze afvalzakken als een soort binnenemmer en kun je de vuilniszak hergebruiken.

Ga ook voor slimme afvalscheiding en duurzaam afvalbeheer

Met bovenstaande tips bestel je eenvoudig de juiste afvalzak. Wil je een vuilniszak kopen? Bekijk dan hier ons volledige assortiment afvalzakken. Meer weten over duurzaam afvalbeheer op de werkvloer? Bekijk dan ook onze andere blogs over zakelijke afvalbeheer en afval scheiden.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 december 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels