ESD – schadelijker voor je apparaten dan je denkt

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

ESD lijkt onschuldig, maar kan je apparaten flink beschadigen of zelfs vernielen. Tijd dus voor een goede bescherming op de werkvloer. In dit artikel vertellen we meer over het fenomeen ESD en de manieren om schade te voorkomen.

Wat is ESD?

ESD staat voor Electro Static Discharge, ofwel elektrostatische ontlading. Deze statische elektriciteit ontstaat als twee niet-geleidende materiaaloppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Hierbij plukt het ene oppervlak elektronen mee van het andere oppervlak.

De combinatie tussen positieve en negatieve lading veroorzaakt hierbij de statische lading. Een herkenbaar voorbeeld is het knetteren als je een trui aantrekt. Ook geïsoleerde geleiders kunnen als componenten geladen worden.

Een niet te onderschatten risico

Als je een geleider aanraakt terwijl je elektrisch geladen bent ontstaat een zeer kort miniatuurvonkje. Dit lijkt misschien onschuldig, maar wist je dat het lichte schokje dat je soms voelt bij de ontlading 3000 volt of hoger was? Niet gek dus dat deze elektrostatische ontladingen onderdelen dusdanig kunnen beschadigen dat deze niet meer correct werken of zelfs volledig defect zijn.

Ter vergelijking: de energie van een statische ontlading is voor een halfgeleider vergelijkbaar met de blikseminslag in een boom. Voor halfgeleiders is ESD zelfs de meest voorkomende oorzaak voor defecten. Vooral hoogfrequentieschakelingen, diodelasers, veldeffecttransitoren en lichtgevende dioden zijn zeer gevoelig.

Kortom, ESD is een niet te onderschatten risico en kan systemen beschadigen of zelfs platleggen, met alle bijbehorende kosten van dien.

ESD bescherming en preventie op de werkvloer

Er zijn verschillende manieren om jezelf en apparatuur tegen ESD te beschermen. Onderstaand meer over voorzorgsmaatregelen en bescherming tegen ESD.

Persoonlijke bescherming tegen ESD

Op plaatsen met veel elektronica zijn statische schokjes bedrijfsvijand nummer 1. Belangrijk dus om persoonlijke bescherming te dragen die de kans op ESD minimaliseert. Het volgende draagt hier aan bij:

  • ESD schoenen : Speciale werkschoenen met een zeer lage elektrische weerstand.

  • ESD polsband: Armband die zorgt voor een veilige aarding door bevestiging aan een aardpunt.

Creëer een ESD vrije werkplaats

Naast persoonlijke bescherming zijn er ook verschillende producten die bescherming bieden tegen elektrostatische ontlading.

ESD vloer en (antivermoeidheids)matten

Een ESD vloer voorkomt het vrijkomen van statische elektriciteit. Dit type vloer werkt hetzelfde als een bliksemafleider en voert de statische elektriciteit af via een kopernet. Letterlijk en figuurlijk een goede basis voor ESD bescherming op de werkvloer.

Tip: wil je ESD voorkomen én het werkcomfort (en productiviteit) van je werknemers verhogen? Kies dan voor een ESD antivermoeidheidsmat.

ESD werkbank en ESD stoel

Een tafelblad van hout of aluminium is zeer ongeschikt door het onvermogen om statische elektriciteit af te voeren. Kies daarom voor een ESD werkbank. Deze is opgebouwd uit een stalen constructie met ESD werkblad die is verbonden met een aardpunt. Een alternatief is een rubberen ESD mat die met een aardpunt verbonden is.

Daarnaast is een ESD stoel een must op risicovolle plekken. Een stoel met kunststof zitting of rugleuning kan namelijk grote statische ladingen opwekken. Een ESD stoel heeft aarding van de zitting en de rugleuning naar de geleidende wielen.

ESD gereedschappen

Kies binnen een ESD-beschermingszone of plaatsen met veel elektronica voor gereedschap dat voldoende geleidend is. Dit zogenaamde ESD gereedschap is in allerlei vormen verkrijgbaar van tangen tot schroevendraaiers en van antistatische inzetbakjes tot transportkoffer.

ESD verpakkingen

Ook tijdens het transport wil je dat goederen vrij blijven van elektrostatische ontladingen. Kies daarom voor ESD verpakkingen die je producten ook tijdens het logistieke proces beschermen.

Manutan werkt voor jouw veiligheid

Wil je meer weten over ESD bescherming of tips voor veiliger werken? Bekijk dan ook onze andere blogs over veiligheid op de werkvloer en ontdek ons assortiment ESD producten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 7 maart 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels