Een overzicht van de mogelijke MVO-labels en -certificeringen

Een duurzame werkplek

Vandaag de dag schieten de MVO-labels als paddenstoelen uit de grond. Die certificeren niet alleen hoe milieuvriendelijk producten zijn, maar ook of hun productieproces aan bepaalde maatschappelijke en ethische criteria voldoet. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste labels die je moet kennen.

Europese ecolabels

Om verwarring te voorkomen, moeten we eerst enkele termen uitleggen. Het woord ‘ecolabel’ wordt gebruikt voor labels die de Europese Unie ontwikkeld heeft. Bij uitbreiding worden ook de nationale labels zo genoemd.

 

Het Europees Ecolabel geldt sinds 1992 in alle EU-lidstaten. Dit keurmerk stelt strenge eisen aan producten op het vlak van milieuvriendelijkheid, van de productie tot het einde van de levensduur. Het is het enige officiële Europese milieukeurmerk dat door alle lidstaten van de Europese Unie erkend wordt.

NF Environnement is een Frans label voor ecologische producten, beheerd door de Association Française de Normalisation (AFNOR). Het garandeert een lagere milieu-impact van een product van bevredigende kwaliteit in vergelijking met andere gelijkwaardige producten en diensten op de markt. Dit label is van toepassing op alle soorten producten, waaronder kantoormeubilair of technisch meubilair.

Labels voor duurzame bosbouw

FSC of Forest Stewardship Council[1] is een onafhankelijk internationaal orgaan dat al sinds 1993 bestaat. Hun FSC-label garandeert dat het hout waarvan een product vervaardigd is, afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.  Dit label is bedoeld om wereldwijd duurzame, maatschappelijk verantwoorde en economisch haalbare bosbouw te promoten.

Het PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest Certification) deed zijn intrede in 1999 en garandeert eveneens dat hout waaruit producten zijn gemaakt afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

De belangrijkste recyclage-ecolabels

Het oudste en bekendste ecolabel is de bekende möbiusband, die sinds 1970 als het universele logo voor alle herbruikbare materialen geldt.

Als er een percentage bij staat, geeft dat aan hoeveel van het product vervaardigd is uit hergebruikte materialen.

Dit logo voor plastic verpakkingen garandeert dat de betreffende verpakking van herbruikbaar plastic gemaakt is.  Over het algemeen horen er een cijfer en letters bij. 1 PET geeft bijvoorbeeld aan dat plastic frisdrankflessen gemaakt zijn van polyethyleentereftalaat.

De belangrijkste ecolabels voor voeding

 

Het ‘Euroblad’ is sinds 2010 het biolabel van de Europese Unie. Het geeft aan dat een voedingsproduct in overeenstemming is met het EU-reglement inzake biologische landbouw.

Dit Franse label is in 1985 ingevoerd en wordt toegekend aan producten die in Frankrijk volgens de principes van de biologische landbouw zijn geteeld. Sinds 2009 komen de toekenningscriteria overeen met die van het Europese label.

Rainforest is een maatschappelijk en milieulabel dat garandeert dat het product onder goede arbeidsomstandigheden is geoogst en een beperkte milieu-impact heeft.

Het Max Havelaar-label is deels ecologisch, maar vooral sociaal en promoot de eerlijke handel.

De belangrijkste labels en certificeringen voor schoonmaakproducten

Het Ecocert-label garandeert dat de productie op milieuvriendelijke wijze gebeurt (met natuurlijke, biologisch afbreekbare ingrediënten die afkomstig zijn uit de biologische landbouw).

Het Substainable Cleaning-label betekent dat het product een lagere milieu-impact heeft en dat de verpakking recycleerbaar is. Ook garandeert het dat het product onder veilige arbeidsomstandigheden is geproduceerd.

De belangrijkste labels en certificeringen voor verpakkingen

Het OK Compost-label geeft aan dat producten biologisch afbreekbaar zijn en gecomposteerd mogen worden in een industriële installatie.

Dit van oorsprong Duitse label wordt vaak geassocieerd met het OK Compost-label en garandeert dat een product voor 90% biologisch afbreekbaar is.

De belangrijkste labels en certificeringen voor papier

Het APUR-label geeft aan dat een product gerecycleerd papier bevat. Om dit label te krijgen, moet het product voor 50 tot 100% uit gerecycleerde vezels bestaan.

Zoals de naam al aangeeft, is Paper by Nature een ecolabel voor ecologische, verantwoorde papierproductie.

De belangrijkste labels en certificeringen voor textiel

Oeko-Tex: een milieu- en gezondheidskeurmerk voor textiel en leer dat garandeert dat het eindproduct geen schadelijke stoffen bevat en op duurzame wijze is vervaardigd.

GOTS (Global Organic Textile Standard)[2]: dit label is eveneens van toepassing op biologisch textiel en wordt uitgegeven door de certificeringsinstantie Ecocert.

NF-labels en -certificeringen

NF is een Frans label dat de kwaliteit van een product garandeert. Het omvat verschillende subcategorieën.

NF Collectivité: dit label voor instellingen garandeert dat producten voldoen aan de geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen. Het is van toepassing op producten bestemd voor receptie-, accommodatie- en horecaruimten in gebouwen van instellingen.

NF Éducation is van toepassing op producten voor onderwijsinstellingen.

NF Mobilier technique is van toepassing op meubilair en producten voor technische toepassingen.

Andere MVO-labels en -certificeringen om te onthouden

Naast de bekendste labels zijn er nog talloze andere labels en certificeringen die garanderen dat aangeboden producten op ecologisch en sociaal verantwoorde wijze vervaardigd zijn. We noemen er een aantal:

C2C (Cradle to Cradle)[3]: deze internationale certificering werd ingevoerd in 2002 en is een erkenning voor producten die passen in een circulaire economie.

Nature et Progrès: dit label garandeert dat producten zijn vervaardigd met oog voor milieu en biodiversiteit.

UTZ Certified: een keurmerk voor levensmiddelen (thee, koffie, cacao, palmolie) dat goede arbeidsomstandigheden bij de oogst en een beperkte impact op het milieu garandeert.

Energy Star: dit van oorsprong Noord-Amerikaanse label werd in 1992 ingevoerd en garandeert dat elektrische apparaten voldoen aan de milieunormen.

Nordic Swan (witte zwaan): dit is het ecolabel van de Scandinavische landen en wordt sinds 1989 uitgereikt voor een duur van telkens drie jaar.

TCO Certified: dit van oorsprong Zweedse keurmerk voor multimedia- en communicatieapparatuur garandeert dat producten een geringe milieu-impact hebben. Het heeft ook een sociaal aspect en garandeert goede arbeidsomstandigheden in de productiefase.

Blauer Engel (blauwe engel): dit ecolabel werd in 1977 in Duitsland gelanceerd en is daarmee het oudste ecolabel ter wereld.

GS-keurmerk: dit eveneens Duitse keurmerk is een kwaliteitsnorm voor fysieke producten.

Nature Plus: dit label garandeert dat een product voldoet aan hoge eisen op het gebied van gezondheid, milieu en functionele doeltreffendheid. Daarnaast biedt het de garantie dat de productieomstandigheden aan strikte sociale criteria voldoen.

OEC (Office Excellence Certifié): dit kwaliteitslabel garandeert dat een product voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen. Daarnaast garandeert het dat de productieomstandigheden overeenstemmen met de maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe praktijken op het gebied van corporate governance.  Dit label is van toepassing op consumentenproducten.

[1] Raad voor Goed Bosbeheer [2] Wereldwijde norm voor biologisch textiel [3] ‘Van wieg tot wieg’

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 12 april 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels