Lekker buiten werken, hoe en waarom

Een duurzame werkplek

We weten al lang dat de buitenlucht goed voor ons is. Of dat nu tijdens werktijd thuis of op kantoor is: frisse lucht en contact met de natuur zorgt voor minder stress, meer inspiratie en energie.Maar hoe gaat dat dan in de praktijk, buiten werken? Wanneer ga je naar buiten, welke taken kan je opnemen,… ? We zetten het even op een rijtje.

Pas op: er zijn straks geen smoesjes meer om nog binnen te zitten!

Contact met de natuur kan helpen om stress weg te nemen en je sneller beter te voelen. Wie buiten zit te werken, voelt bijvoorbeeld zijn hoofdpijn minder of vergeet andere lichamelijke ongemakken én je positieve gevoelens en energie nemen toe. Als bijvangst zijn er nog meer positieve effecten van buitenwerken. Het haalt je bijvoorbeeld uit je bureaustoel, want “zitten is het nieuwe roken”. Buiten werken leidt af, op de goede manier. Het wandelingetje buiten tijdens de lunch, is een mooie break. De omgeving is ineens inspirerend en we weten allemaal dat 100 procent concentratie gedurende een hele (werk)dag simpelweg onmogelijk is. Tot slot zijn luchtcirculatiesystemen op kantoren ook niet altijd je-van-het. Wie buiten werkt, ademt toch net iets meer frisse lucht in.

Maar wanneer dan?

Allereerst: doe het gewoon. Willen is kunnen in dit geval. Laptop mee, telefoon mee, maak een wifi hotspot met je mobiele telefoon voor de internetverbinding van je laptop, en klaar. Of kies een specifieke taak uit die zonder computer en/of internet kan, ook die zijn er genoeg op een dag. Rapportje of wat vakliteratuur lezen bijvoorbeeld. Het kan helpen een terugkerende taak als ‘signaal’ in te bouwen: als die taak voorbijkomt, is het tijd naar buiten te verhuizen. Een vaste tijd kan natuurlijk ook, buiten wandelen voor de lunch en daarna lekker buiten blijven doorwerken.

Buiten werken hoeft niet in je eentje. Brainstormsessies, vergaderingen of een dagelijks overleg kunnen ook buiten. Een functioneringsgesprek tijdens een wandeling? Waarom niet! Wie met klanten afspreekt, kan er zelfs zijn ‘kenmerk’ van maken: kennismaken is altijd leuker in de buitenlucht.

Maar wat dan?

Papierwerk of een vergadering zijn bij uitstek geschikt om buiten te doen. Maar dat is niet het enige. Aangezien het bij veel bedrijven in de zomer toch net even wat rustiger is, is de zomer ook het moment om op te ruimen en schoon te maken. Het buitenterrein krijgt in veel bedrijven dan ook extra aandacht in de zomer.

Het echt grote schoonmaak- en onderhoudswerk wordt natuurlijk vaak uitbesteed, maar waarom niet eens iets doen wat geheel buiten het gewone takenpakket ligt? Met de hele afdeling de ramen wassen bijvoorbeeld. Het fietsenhok opknappen. De rookruimte minder opvallend maken. De plantsoenen nog mooier maken. Of samen een perfecte buitenwerkplek inrichten, met goede wifi-ontvangst, leuke werktafels en een buitenzitbank. Investeren in jezelf, in je collega’s en in een prettige werkplek, zijn belangrijke redenen om samen de handen uit de mouwen te steken.

Maar hoe dan?

Voor wie op de laptop verder wil werken, is de keuze voor een privacyfilter die de lichtweerkaatsing vermindert een aanrader. Zo kan er ook lekker doorgewerkt worden in het zonnetje, wat natuurlijk de allerfijnste omstandigheid is. De picknicktafels bij de kantine zijn een optie, maar die zitten rond lunchtijd vaak al vol. Spendeer de eerste keer wat tijd aan het vinden van een goede plek. Voor even een half uurtje buitenwerken is het natuurlijk het fijnst als je dat vlakbij kantoor kan doen. Maar voor een korte periode kan een plek in het gras tegen een boom ook al genoeg zijn. Dat is pas in contact met de natuur!

Manutan helpt je graag

Manutan heeft allerlei artikelen om het buiten- en binnenwerken in de zomer leuker en efficiënter te maken. Kijk op onze webshop voor ons uitgebreid assortiment voor magazijn, werkplaats en kantoor. Of lees onze blogs met tips en advies. Vragen? Contacteer onze helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag.


Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 juni 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels