Hosted Catalog of Punch-Out, hoe kiest u de beste oplossing?

Slim en efficiënt werken

Om hun concurrentievermogen te vergroten, implementeren steeds meer ondernemingen elektronische aankoop- of purchase-to-pay-oplossingen (P2P), waarbij de aankoophandeling wordt gedematerialiseerd. Deze aanpak omvat de toegang tot het aanbod van producten met prijsafspraak, de rationalisering van het bestelproces en de digitalisering van de factuur. Het aanbod van de producten met prijsafspraak wordt voorgesteld in catalogi, beschikbaar in de aankoopoplossing. Deze catalogi omvatten de beschrijving van de producten en de contractuele voorwaarden (prijzen, afmetingen, producent …).

De elektronische catalogi worden over het algemeen voorgesteld in twee verschillende vormen:

  • De Hosted Catalog wordt opgeslagen in het P2P-systeem van de klant of van zijn serviceprovider

  • De Punch-Out is beschikbaar via een interface tussen het P2P-systeem van de klant en de website van de leverancier

Beide oplossingen beantwoorden aan de specifieke behoeften van de organisatie.

De Hosted Catalog of e-Cat voor een productenlijst

Deze is bijzonder geschikt voor beheer van lijsten met enkele honderden producten die vaak terugkeren, en geeft inzicht in de prijzen. De Hosted Catalogs zijn echter te beperkt voor het beheer van zeer grote productaanbiedingen met duizenden referenties.

  • De statische eigenschap van een Hosted Catalog vertoont twee belangrijke nadelen:

    • De content van grote Hosted Catalogs is vaak niet up to date. Vooral omdat hij niet voldoende wordt geactualiseerd, waardoor hij meer en meer bestellingen genereert die verwijzen naar verouderde producten (die niet meer beschikbaar zijn of geen referentie meer hebben). Een statische catalogus geeft ook geen toegang tot nieuwe producten, uitbreidingen van reeksen en dynamische voorstellen. Dit kan frustratie veroorzaken bij de gebruiker, die een beter aanbod vindt op de verkoopwebsite van de leverancier of op internet. Bovendien heeft dit een negatieve invloed op de gewenste efficiency.

  • Daarnaast heeft de klant geen actuele toegang tot de voorraad en dus ook niet tot de exacte levertermijn.

    • Het onderhoud van deze Hosted Catalogs is tijdrovend. Om de content zo up to date als mogelijk te houden moet hier veel tijd in geïnvesteerd worden. De leveranciers zullen de content bij moeten houden. Maar als klant zal de content ook gevalideerd moeten worden. Deze processen laten veel ruimte voor fouten en vertraging.

De Punch-Out voor het zeer brede aanbod

De website van de leverancier toont systematisch een geactualiseerd aanbod, met vervangende en nieuwe producten. Dankzij zijn verbinding met het ERP-systeem [1] van de leverancier, biedt de Punch-Out toegang tot actuele informatie zoals de beschikbare voorraad, de levertermijnen en actuele prijzen. Sommige Punch-Out-oplossingen bieden bovendien toegang tot alle technische documenten en informatie met betrekking tot de transactie, zoals de bestelling, de pakbon, de factuur en het stadium van de levering (track & trace).

Vaak vreest men dat de Punch-Out de controle van de prijsontwikkeling ingewikkelder maakt. Deze zorg is ongegrond wanneer het indirecte aankopen betreft, die gepaard gaan met het beheer van een zeer breed productenaanbod met een lage aankoopherhaling: de aankopen van vorig jaar zijn niet dezelfde als die van volgend jaar.

Bovendien geeft de Punch-Out een zeer nauwkeurig overzicht van het verbruik, wat onder andere toelaat om:

  • de variatie van de uitgaven in real-time te volgen, onder meer door classificatiecodes toe te passen.

  • door deze codering te hanteren kan je de uitgaven dus ook real-time bijsturen.

De belangrijkste kenmerken van deze twee oplossingen

Hosted Catalog

Punch-Out

Publicatie

Door de klant of door de leverancier van de P2P-oplossing

Door de leverancier, door toepassing van de commerciële voorwaarden op zijn website

Controle van de gegevens

Door de klant, bij elke update van de catalogus

Door de leverancier, met analyse over het verbruik en de prijsevolutie De mogelijkheid om de standaard (UNSPCSC) classificaties te beheren

Analyse

Door de klant

Door de leverancier, door een verbruiksanalyse voor te leggen Toegang tot alle documenten met betrekking tot de transactie (bestelling, pakbon, track & trace …)

Opzoeken van de producten

Gemeenschappelijk voor het volledige aanbod, met de zoekmachine van de aankoopoplossing en met de verstrekte gegevens

Verkoopwebsite en zoekmachine van de leverancier, met betrekking tot zijn eigen gegevens Beheer van lijsten met populaire producten, opvragen van orderhistoriek

Actualisering

Noodzakelijk om de graad van veroudering te verlagen

Gebeurt automatisch op de verkoopwebsite

Het gebruik van een Hosted Catalog is geschikt voor lijsten met terugkerende en zeer specifieke producten. De Punch-Out daarentegen is vooral aangepast aan het beheer van niet-strategische aankopen en omvat over het algemeen een zeer breed aanbod. Wenst u uw aankopen te stroomlijnen? De keuze is aan u!

Wilt u meer weten over onze Hosted Catalog of Punch-Out-oplossingen, neem contact op met Manutan via e-mail: eproc-support@manutan.be

[1] De werkwijze van Punch-Out bestaat uit het terugbrengen van de winkelmand die de gebruiker heeft samengesteld, naar het P2P systeem van de klant in de vorm van een aankoopaanvraag. De aankoopaanvraag zal vervolgens al dan niet worden omgezet in een bestelling door het validatieproces van de klant.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels