Allemaal Duivel: EK jaagt sfeer op de werkvloer de hoogte in

Een duurzame werkplek

Minder productief? Geen probleem: 2 op 3 werkende Belgen denkt dat leidinggevenden een oogje zullen dichtknijpen

 De EK-koorts hangt steeds meer in de lucht. Het Europees Kampioenschap voetbal wordt echter net voor de vakantieperiode gespeeld, dus er wordt toch nog duchtig doorgewerkt? Of net niet? Uit ons onderzoek bij 1.000 werkende Belgen* blijkt dat 6 op 10 van plan is het EK voetbal te volgen, hoewel slechts 1 op 8 zichzelf een grote voetbalfan noemt. Voor de sfeer op de werkvloer is een groot voetbaltoernooi een zegen, maar wat met de productiviteit? 1 op 4 verwacht dat die lager zal zijn. Bijna 2 op 3 (64%) van de werkende Belgen denken bovendien dat hun leidinggevenden wel een oogje zullen dichtknijpen als er een belangrijke match plaatsvindt tijdens de werkuren. 

Voetbal versterkt groepsgevoel op de werkvloer

De EK-gekte zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de sfeer op de werkvloer. Dit manifesteert zich op verschillende wijzen. Volgens de bevraagden zal vooral duchtig worden nagepraat (61%), maar zullen ook pronostieken worden opgesteld (30%), zal het speelschema worden uitgehangen (17%) of zal het voetbalnieuws tijdens de werkuren worden gevolgd (29%).

Deze statistieken zijn niet onbelangrijk. 9 op 10 vindt sfeer in het algemeen een belangrijk element op de werkvloer, terwijl 1 op 3 stelt dat het op dat vlak op het werk nog veel beter kan.  Het EK kan hiertoe net een positieve bijdrage leveren, door mensen samen te brengen en het groepsgevoel te versterken. 87% gaat tenslotte akkoord met de stelling dat een goede sfeer op de werkvloer net goed is voor de productiviteit, dus misschien wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?

Iedereen Duivel: meer dan de helft vrouwen volgt EK

Tijdens het EK worden we allemaal wat voetbalfan. 65% van de Nederlandstaligen en 54% van de Franstaligen geeft aan deze zomer het EK te volgen, hoewel slechts 1 op 8 zich echt een groot voetballiefhebber noemt. Opvallend is dat meer dan de helft (53%) van de vrouwen aangeeft dat ze van plan zijn om het EK te volgen, tegenover 68% van de mannen, een relatief klein verschil dus. Vrouwen focussen wel meer op de Rode Duivels, 40% geeft aan enkel de matchen van de Belgen te volgen, tegenover 26% bij de mannen. Deze horen dus waarschijnlijk niet bij de harde kern van fans, zij die speciaal verlof zouden nemen mochten de Duivels een EK-match spelen tijdens de werkuren (13%).

 Kevin aan de top

Op de Belgische werkvloer is Kevin De Bruyne met ruime voorsprong de populairste Rode Duivel. 25% zette de sterspeler van Manchester City met stip op één. Dries Mertens en Eden Hazard volgen op een respectabele afstand, met respectievelijk 12% en 5%. Ook Vincent Kompany kreeg 5% achter zijn naam, maar zal door blessures jammer genoeg niet op het veld te bewonderen zijn.

Manutan draagt steentje bij

Manutan wil tijdens de EK-periode voor sfeer op de werkvloer zorgen, of men nu in een magazijn of op een bureau werkt.  Filip Van den Abeele, Sales Operations Manager: “Het EK is een uitgelezen periode om de teamgeest in een bedrijf te versterken, en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Onze slogan zegt dan ook niet voor niets: All you need. With love! Dit onderzoek bevestigt het belang dat werknemers aan een goede sfeer hechten en de positieve sociale invloed die een groot voetbaltoernooi kan hebben. ”

Manutan voegt ook de daad bij het woord. In ons eigen bedrijf zorgen we tijdens dit EK voor extra sfeer door samen naar de matchen te kijken en versieringen aan te brengen.

*) Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Manutan tussen 29 april en 6 mei 2016 bij 1000 Belgen, representatief op geslacht, leeftijd, taalkeuze en diploma en werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in België. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 18 mei 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels