Een verkeersplan voor een veilig bedrijfsterrein

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Op het terrein van je bedrijf heb je te maken met allerlei verschillende verkeersdeelnemers. Zeker als het mooi weer is trekken collega’s naar buiten voor een frisse neus of wandeling tijdens de lunch. Belangrijk dus dat je bedrijfsterrein hierop is voorbereid en ingericht met een veilig verkeersplan.

Wat is een verkeersplan?

Wist je dat ruim de helft van de werknemers graag een frisse neus haalt tijdens de pauze? Een goede zaak natuurlijk, maar dat betekent ook dat je daar je bedrijfsterrein op moet inrichten. Een verkeersplan helpt hierbij en geeft duidelijke regels waar voetgangers, vrachtwagens, auto’s, heftrucks en andere rijdend materieel zich aan moeten houden. Zaken zoals verkeersborden, wegbelijning, veiligheidsborden en uitgeschreven regels die aan de ingang verkrijgbaar zijn, zijn dan ook onmisbaar. Een goed verkeersplan voorkomt ongevallen en waarborgt de veiligheid van je bezoekers en medewerkers.

Hou bij het opstellen van een goed verkeersplan rekening met de volgende uitgangspunten: de Belgische verkeerswetgeving, het veiligheidsplan van je bedrijf en de Europese machinerichtlijn.

Stappenplan om een verkeersplan te maken

Een verkeersplan levert dus een belangrijke bijdrage aan de (verkeers)veiligheid op het bedrijfsterrein en in het magazijn. Wil je voor jouw bedrijf een verkeersplan maken? Dan bieden onderstaande drie stappen je een leidraad.

Stap 1: inventarisatie huidige situatie

In fase 1 van het proces is het belangrijk om een inventarisatie te maken van de huidige situatie. Hierbij wil je in ieder geval de volgende aspecten in beeld brengen:

  • Verkeers- en goederenstromen op het terrein en in het magazijn

  • De soorten van verkeer (voetgangers, fietsers, interntransportmiddelen, vrachtwagens en auto’s)

  • De snelheden per verkeersstroom

  • Huidige belijningen en verkeersregels

Stap 2: opstellen verkeersplan

Nadat je deze zaken duidelijk in beeld hebt gebracht, stel je het verkeersplan op. Zorg dat in dit plan de volgende zaken worden opgenomen:

  • Voorrangsregels

  • Maximumsnelheden

  • Belijning

  • Looppaden/rijpaden

  • Rijrichtingen

  • Oversteeksituaties

  • Eventueel extra aan te brengen belijning of wijzigingen in de huidige belijning

  • Andere aanbevelingen ter verbetering van de (verkeers)veiligheid

Stap 3: uitvoeren benodigde maatregelen

Een succesvol plan werkt pas zodra je de benodigde maatregelen ook doorvoert. Zorg dus dat je de maatregelen direct uitvoert. Denk hierbij aan het ophangen van de juiste verkeersborden, het in orde maken van de bewegwijzering en het aanbrengen van de juiste belijning in het magazijn of op het buitenterrein. Let hierbij extra op plekken waar regelmatig personeel komt zoals bijvoorbeeld lunchplekken of rokersruimtes.

Vergeet tot slot ook niet om een exemplaar van de regels beschikbaar te stellen voor medewerkers en bezoekers. Zo creëer je duidelijkheid voor alle betrokken partijen en verhoog je de verkeersveiligheid. Een mooie toevoeging die bijdraagt aan een prettigere werkplek en meer werkplezier.

Meer weten over een veilige werkomgeving?

Manutan biedt een ruim assortiment artikelen die bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Zo bieden we speciale markeermachines en signalisatie- en verkeersborden, verkeersspiegels en verkeersdrempels. Meer weten over het creëren van een veilige werkomgeving? Bekijk dan ook onze andere blogs.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels