Binnenklimaat grootste ergernis werkend België

Ergonomie op de werkvloer

Tijdens de koudere maanden van het jaar is het aangenamer werken op een werkplek waar het behaaglijk warm is en je niet zit te bibberen van de kou. Heel wat werknemers ergeren zich namelijk aan een te koude werkplek. In de zomer profiteren we dan weer niet alleen van de vele voordelen van mooi weer, we (her)ontdekken ook de nadelen die aan dat warme weer kunnen kleven. Het is dan ook niet voor niets dat Belgische werknemers zich aan het binnenklimaat op hun werk storen. Dat blijkt uit onderzoek* van Manutan naar de grootste ergernissen op de werkvloer.

Te warm, te koud

Het binnenklimaat blijkt een heikel punt te zijn. Belgische werknemers zijn daarover niet zo tevreden. Te warm, te koud, de airconditioning te hard of te zacht, bijna een kwart van de Belgen (22,5%) stoort zich hieraan. Dit probleem speelt vooral bij medewerkers die op kantoor werken (25%).

Verder worden zaken genoemd als een verkeerde bureauhoogte en een oncomfortabele bureau-/werkstoel, te weinig opbergruimte, onaangepaste verlichting en slechte koffie. In totaal irriteert gemiddeld 65% van de werknemers zich wel eens ergens aan. Gelukkig is 35% nergens ontevreden over op werkgebied.

Het belang van een goed binnenklimaat

Uit bovenstaande percentages blijkt wel het belang van goede klimaatbeheersing. Een kantoor dat bij warm weer lekker koel is bijvoorbeeld, is een fijnere plek om te werken en bevordert ook de prestaties van werknemers. Bij langdurige blootstelling aan warmte (meer dan een uur) vermindert het concentratievermogen. Een te koude werkplek daarentegen, is ook niet aangenaam om te werken. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat hoe meer tevreden men is met het binnenklimaat, hoe beter de productiviteit, wat het belang van goede klimaatbeheersing nogmaals bevestigt.

Recht op verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen

Wanneer je als onderneming investeert in energiebesparende technieken, kun je recht hebben op verhoogde investeringsaftrek . Met deze regeling kun je tot 13,5% verhoogde aftrek behalen. En niet te vergeten een lagere energierekening! De federale overheid wil met de verhoogde investeringsaftrek duurzaam ondernemen stimuleren. Fiscale aftrek is mogelijk voor investeringen die een forse energiebesparing opleveren. Op de website van het Vlaamse Energieagentschap (VEA) vindt u info over de voorwaarden en de investeringen die in aanmerking komen.

Manutan helpt je graag

In het assortiment van Manutan vind je verschillende oplossingen voor een goede klimaatbeheersing op de werkplek.  Maak je keuze uit ons ruim assortiment ventilatoren, airco’s, verwarming, luchtbevochtigers en luchtreinigers voor een goed binnenklimaat. Wij helpen je graag prettig en productief te werken. Kijk ook eens op onze blog boordevol tips of contacteer de helpdesk voor een vrijblijvend advies.

*) Onderzoek onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in België door Manutan i.s.m. Novio Research.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Hou je totale eigendomskosten (TCO) in toom dankzij E-procurement

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 december 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikels